Belföld

2009.11.16. 19:03

Kolompárt több ügyben is kihallgatják

FMH - Kolompár Orbán és vádlott-társai hétfőn több vádpont - a többi között jelentős értékre elkövetett sikkasztás - miatt álltak bíróság előtt, de szerdán várhatóan újabb ügy kapcsán folytatódik az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökének kihallgatása.

MTI

A per tanácsvezető bírája, Mátyásné Polereczki Éva az első tárgyalási nap végén elmondta: az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szerdán egy másik ügyben áll a Kecskeméti Városi Bíróság elé. 
A budapesti VI.-VII. kerületi ügyészség által emelt vád miatt, amely szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként arra utasította a roma érdekképviselet pénztárát, hogy utólagos elszámolásra négy részletben összesen 5 millió 70 ezer forintot fizessen ki, de azzal nem számolt el és a kár sem térült meg. A roma politikust ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével és számviteli fegyelem megsértésében bűnsegédlettel vádolják. Ebben az ügyben egyébként hétfőn idő hiányában nem hallgatták ki az első rendű vádlottat.
A bíró utalt arra is: a perben a korábban született vádiratokkal egyesítve rövidesen egy harmadik ügyet is tárgyalnak majd, melyben a Kecskeméti Városi Ügyészség idén október elején emelt vádat Kolompár Orbán és öt társa ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekei megsértése miatt. A gyanúsítottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig 36,4 milliót szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 milliót kíséreltek megszerezni. 
E vádirat szerint a szervezetek által felvett 145,5 millió forint támogatási összeg elszámolásához benyújtott, bizonylatokon szereplő gazdasági események nem valósultak meg, így a benyújtott bizonylatok sem valósak. 
Kolompár Orbán és vádlott-társai hétfőn jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás vádja miatt állt bíróság elé. Ez a tárgyalás november 19-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!