Belföld

2009.11.11. 15:09

Házkutatás az EMFESZ-nél - gáz van?

Az ügyfelek gázellátását nem érinti az EMFESZ-nél tartott házkutatás, de a kft-t annál inkább: sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették Góczi Istvánt, az EMFESZ vezérigazgatóját.

MTI

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatott arról, hogy a házkutatást követően különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárás alá vonták és őrizetbe vették Góczi Istvánt, az EMFESZ vezérigazgatóját.
A házkutatást a cég eladásával kapcsolatban korábban, ismeretlen tettes ellen indított nyomozás miatt tartották.
Az NNYI még 2009. május 25-én rendelt el ismeretlen tettes ellen nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt, a liberalizált magyar gázpiac egyik legnagyobb szereplője, az EMFESZ tulajdonosváltásával kapcsolatban.
Az MTI korábban hírt adott arról, hogy az EMFESZ a Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding tulajdonából - a cégjegyzék szerint 2009. április 28-án - a svájci Zug kantonban bejegyzett RosGas AG tulajdonába került, mindössze egy dollárért. A tranzakcióban eljáró Góczi István, az EMFESZ vezérigazgatója 2004. októberében a Mabofi tulajdonosi döntése alapján kapott meghatalmazással írta alá az adásvételi szerződést.
Az EMFESZ közleménye hangsúlyozza, hogy a folyamatban lévő eljárás az EMFESZ Kft. működését, ügyfeleinek biztonságos gázellátását semmilyen módon nem befolyásolja. A vizsgálatok további folyamatáról a társaság tájékoztatja majd a közvéleményt, amennyiben az eljáró hatóságoktól hivatalos információkat kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!