Belföld

2009.11.10. 18:31

Bokros Lajos, mint közös kormányfő-jelölt?

Induljon Bokros Lajos az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös kormányfő-jelöltjeként jövőre a parlamenti választásokon a Fidesz fenyegető kétharmados többségének megakadályozására - javasolta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke egy interjúban.

feol.hu

Retkes Attila szerint az SZDSZ-nek nem lehet más célja, minthogy a következő ciklusban is legyenek parlamenti képviselői, önálló frakciója. A Fidesz a Jobbikkal elérheti a kétharmados többséget, ezért "most nem pártokról, képviselők számáról kell beszéljünk, hanem arról: miként őrizhető meg a harmadik köztársaság értékrendje."
Az MSZP, az SZDSZ és az MDF felelőssége abban áll, "miként tud a maga önfeladása nélkül Orbán Viktorral szemben egy komoly, közös jelöltet állítani. Jelen pillanatban egy ilyen személyt látok, Bokros Lajost". Az ő gazdasági szakértelme, józan, demokrata hozzáállása alkalmassá teszi arra, hogy egyharmad fölötti eredményt elérjen - vélekedett Retkes Attila.
Az SZDSZ célja, hogy mind a 176 körzetben legyenek "jó" SZDSZ-es jelöltjeik, és mind a 19 megyében és Budapesten területi listát, valamint országos listát állítsanak. Elképzelhető, hogy tucatnyi egyéni körzetben az MDF-fel vagy az MSZP-vel lesz célszerű közösen indulni. Közös listában egyelőre nem gondolkodik - tette hozzá.
Retkes Attila elmondta: célja, hogy ellenzékből "egy plebejus, középre húzódó liberális pártot építsen". Ezt a célt szolgálja az "Újratervezés" című köz- és szakpolitikai program.
A liberális pártelnök egyet értett Demszky Gáborral abban, hogy "a baloldali és liberális szavazók számára egyaránt elfogadható főpolgármester-jelöltet kell találni, aki legyőzi az autoriter, tekintélyelvű és korlátozottan demokrata Tarlós Istvánt."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!