Belföld

2009.11.03. 16:31

A roma áldozatokra emlékeztek

FMH - A romagyilkosságok első áldozatát egy éve, november 3-án gyilkolták meg, ezért az Országos Cigány Önkormányzat e napot roma gyásznappá nyilvánította és emléktáblát avatott az a Dohány utcai székházukban.

MTI

Az áldozatok tiszteletére fekete márványból készült emléktáblát lepleztek le, amelyre az áldozatok nevét és a haláluk napját vésték fel.
A megemlékezésen egy hatperces filmmel idézték fel a másfél évvel ezelőtt kezdődött támadássorozatot. A rendőrség augusztus 21-én Debrecenben fogta el a támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte őket.
Zsákné Asztalos Emőke, a Miniszterelnöki Hivatal főigazgató-helyettese beszédében úgy fogalmazott: a szélsőjobb sztereotípiákra, a cigányellenességre építve akar bejutni a parlamentbe, és félő, hogy a romák elleni támadások szaporodni fognak. 
Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta, nemcsak a romáknak, az egész országnak emlékeznie kell november 3-ra, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset. 
Mohácsi Viktória volt európai parlamenti képviselő arról beszélt, az utóbbi két évben 74 romák elleni támadást regisztrált az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány, és véleményes szerint az előzetes letartóztatásba került négy feltételezett elkövetőnek vannak társai, akiket el kell fogni. 
Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta, november 3-án nemcsak a roma áldozatokra, hanem az erőszak minden áldozatára emlékezni kell. Szorosabb köteléket kell fűzni roma és nem roma emberek, szervezetek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!