Belföld

2009.10.07. 10:52

Zsanett-ügy - szembesítik a szakértőket

Szembesítik az ellentmondó szakvéleményeket adó pszichológusokat a Zsanett-ügyben - így döntött szerdai tárgyalásán a Fővárosi Bíróság.

feol.hu

A pótmagánvádas eljárásban E. Zsanett öt rendőrt vádol azért, mert állítása szerint 2007. május 4-én éjjel ketten erőszakot követtek el rajta, három társuk pedig ezt végignézte. A rendőrök következetesen tagadják mindezt, az ellenük korábban indult eljárást pedig a nyomozó ügyészek részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában megszüntették.
A szerdai tárgyaláson meghallgatott pszichológus 2,5 év elteltével vizsgálta meg E. Zsanettet tesztek és beszélgetés során, és a lány által elmondottakat nem minősítette kitalációnak. Közölte, hogy a lány háromszor is elsírta magát, amikor a történtekről beszélt.
Az eset után három héttel egy pszichológus kétségbe vonta a lány verzióját, néhány hónappal később egy másik pszichológus arra az álláspontra jutott, hogy erőszakot követtek el a lányon.
A Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán úgy döntött, hogy a következő októberi tárgyaláson tanúkat hallgat meg és iratokat ismertet, majd a novemberi tárgyaláson szembesíti az első és a harmadik szakértőt azért, hogy megkísérelje feloldani a szakvéleményük közti ellentmondásokat. 
Magyar György ügyvéd, a rendőrök egyik védője az MTI-nek nyilatkozva azt hangsúlyozta: a lány előadásának hitelt adó pszichológus szakértő véleményét meglehetősen kétségessé teszik az eljárás egyéb adatai, például az, hogy az állítólagos erőszaknak néhány perc alatt le kellett volna zajlania.
Az öt rendőr és E. Zsanett ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy 2,5 éve az akkor 21 éves lány azt állította: az őt éjszaka a fővárosban igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, és ketten erőszakot követtek el rajta a másik három rendőr jelenlétében.
Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség büntetőeljárást indított, amelyet azonban részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában megszüntetett, majd hamis vád miatt indított újabb eljárást. Ezt követően élt pótmagánváddal E. Zsanett és jogi képviselője az öt rendőrrel szemben az erőszakos cselekmény miatt.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!