Belföld

2009.10.05. 12:53

Madárlesésben jók vagyunk

FMH - Magyarország lett a második a megfigyelt madarak számát tekintve az Európai Madármegfigyelő Napokon a hétvégén.

feol.hu

A madármegfigyelők 300 ezer seregélyt, 48 ezer darut és 43 ezer tőkés récét figyeltek meg Magyarországon. Fenékpusztán több mint 8000 fecskére került gyűrű. A Hortobágyon találkoztak amerikai pettyeslilével és vándorpartfutóval is - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.
A további meghirdetett kategóriákban, a helyszínek számában Magyarország a harmadik, a résztvevők számát tekintve pedig negyedik helyezést ért el. Az első helyet váltva Oroszország és Spanyolország szerezte meg. 
A legtöbb hazai résztvevőt, hatszáz főt Budapesten, a Naplás-tónál számláltak. Az idő kedvezett a tóparti megfigyeléseknek, gyerekcsoportok, családok, baráti társaságok vettek részt a helyi programokon.
Az őszi madárvonulás időszakának közepén, minden október első hétvégéjén rendezik meg Európában a Madármegfigyelő Napokat. A madárvédők világszervezete a BirdLife International kezdeményezésére 1992-ben szervezték meg először az akciót, amelynek célja, hogy minél több emberrel megismertessék a madárvédelem jelentőségét, a madár- és természetvédő szervezetek tevékenységét abban az időszakban, amikor országhatárokat nem ismerve madarak milliói szelik keresztül a kontinenst. 
Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a BirdLife International tagszervezete szervezte az eseményeket. A két nap során madárlesen lehetett részt venni az ország minden megyéjében és Budapesten, de aki nem szeret gyalogolni, a kertjében vagy a közeli erdőben is megfigyelhette a madarakat. 
A rendezvény egyben verseny is az országok között a résztvevők, a helyszínek, illetve a megfigyelt madarak száma tekintetében.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!