Belföld

2009.10.02. 08:46

Kivonult az ellenzéki többség a szombathelyi közgyűlés rendkívüli üléséről

Kivonult a Fidesz-KDNP, a Pro Savaria Egyesület önkormányzati frakciója és az Együtt Szombathelyért Egyesület képviselője a szombathelyi közgyűlés pénteki, általuk kezdeményezett rendkívüli üléséről, az ellen tiltakozva, hogy a szocialista polgármester csak október 2-ára hívta össze az ülést és ezzel lehetetlenné tette a közgyűlés feloszlatását.

feol.hu

 Ipkovich György polgármester eredetileg a közgyűlés szeptember 24-ei soros ülését halasztotta el október 2-ára, akkor az ellenzék állítása szerint szerették volna feloszlatni a testületet. Azt követően 15 ellenzéki képviselő írásban kérte rendkívüli közgyűlés összehívását még szeptemberben, ugyanis az önkormányzati törvény egy passzusa szerint a közgyűlés október 1-je után már nem dönthet az önfeloszlatásáról.
Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint nagyon erős politikai válság alakult ki Szombathelyen, melynek oka a beterjesztett költségvetés, a "Bajnai-csomag", illetve a szocialista országgyűlési képviselőként az eddigi megszorításokat is támogató Ipkovich György polgármester.
Hozzátette: kivonulásukkal egy kvázi bizalmi szavazást kezdeményeztek a polgármesterrel szemben, arra kérték társaikat, hogy aki nem ért egyet a város első emberének politizálásával, az kövesse őket.
Ipkovich György ugyanis a rendkívüli közgyűlést csak közvetlenül az elhalasztott közgyűlés előtti időpontra, péntek reggel nyolc órára hívta össze. A 29 tagú közgyűlésben jelenleg egyfős többséggel rendelkező ellenzék szerint a polgármester döntésével elveszítette legitimációját a választók szemében, tudatosan pártja érdekeit képviseli a városéval szemben. 
A várost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció szerint viszont éppen a Fidesz vezette ellenzék kezdett kampányba, ami miatt jelentős döntések kerülhetnek veszélybe, a feloszlatás iránti kezdeményezésüket pedig "színjátéknak" minősítették.
Oroszvári Péter szocialista képviselő hangsúlyozta: például a panelprogram pályázatának beadásáról kellene sürgősen dönteni, amelynek beadási határideje október 30-a.
Ipkovich György közölte: csak azután kezdte kommunikálni az ellenzék, hogy a közgyűlés feloszlatását kezdeményezi, amikor ő más fontos elfoglaltsága miatt a soros közgyűlést elhalasztotta. Mint hozzátette, lehet arról vitázni, jó-e az, hogy ő mint polgármester egyben országgyűlési képviselő is, de személyes véleménye az, hogy ebből a városnak csak előnye származik.
"Amióta országgyűlési képviselő vagyok, több pénz érkezett ebbe a városba, mint akkor, amikor még nem voltam országgyűlési képviselő, (...) ez is mutatja, hogy ott kell lenni, ahol a döntéseket hozzák" - mondta.
A rendkívüli közgyűlést követően az elhalasztott közgyűlés az ellenzéki képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt, ezért a polgármester közölte, hogy október 6-ára hívja össze a testületet, majd berekesztette az ülést.
Marton Zsolt, az MTI érdeklődésére kivonulásukat követően elmondta: rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik a jövő hétre, erről azonban előbb egyeztetni kívánnak a polgármesterrel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!