Belföld

2009.10.22. 16:36

Kilakoltattak egy 75 éves, beteg embert Szombathelyen

A Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA) álláspontja szerint jogilag és erkölcsileg is helyesen jártak el, amikor kilakoltattak egy 75 éves, beteg embert Szombathelyen.

feol.hu

Ezt a társaság vezérigazgatója tudatta csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve azt is, hogy a bérlő jelentős lakbértartozást halmozott fel, ezért a vele kötött bérleti szerződést 1999. december 31-én mondták fel, a bíróság pedig 2000. szeptember 13-án meghozott jogerős ítéletben kötelezte a férfit a lakás kiürítésére és elhagyására.
Németh Gábor a közleményben hozzáfűzte: a bérlő ezt követően sem fizetett lakbért és ennek ellenére is a lakásban maradt. 2008 szeptember 11-én egy végrehajtó iroda vette át az eljárás lefolytatását, a kilakoltatás időpontját pedig 2009. október 21-ére tűzte ki.
A SZOVA tehát a jogerős bírósági döntés végrehajtásáról gondoskodott, az érintettekkel szemben minden szerződéses kötelezettségének eleget tett és a családsegítőt is értesítették. Németh Gábor utalt arra is, a döntést még elődje hozta, a város illetékes alpolgármesterének utasítására.
Megjegyezte: méltánytalan lett volna a többi bérlővel szemben, ha a kilakoltatástól eltekintenek.
A kilakoltatásról szerdai műsorában a Szombathelyi Városi Televízió hírműsora tudósított. Ezt követően az MTI érdeklődésére Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere kijelentette: magához kérette a városgazdálkodási társaság vezérigazgatóját és vizsgálatot rendelt el az ügyben.
Szombathelyen nem volt és nem is lesz gyakorlat tél elején kilakoltatni és továbbra sem lesz az - fogalmazott. Hozzátette: a város szociális intézményhálózata lehetővé teszi, hogy egyetlen hajléktalanná vált ember se kerüljön az utcára.
A SZOVA Zrt. az éjszakai fagyok ellenére lakoltatta ki az idős, beteg férfit Bútorait, személyes tárgyait kirakták a Körmendi úti ház udvarára, a lakást pedig lezárták - közölte.    
A hajléktalanná vált embert sem nehéz sorban élő családja, sem szomszédjai nem tudták befogadni. A szintén önkormányzati fenntartású Pálos Károly Családsegítő Központ munkatársai siettek a segítségére, az éjszakát a férfi már a hajléktalanszállón töltötte.
Varga Géza szociális munkás úgy fogalmazott: "lehet, hogy jogilag, törvényileg helytálló a kilakoltatás, azonban olyan hirtelen lett rossz az időjárás, hogy ilyenkor nagyobb városokban, például a fővárosban fel szokták függeszteni az eljárásokat". 
 Budapesten a főpolgármesteri hivatal éppen csütörtökön kezdeményezte a kilakoltatási moratórium életbe léptetését a téli időszakra.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!