Belföld

2009.10.07. 13:06

Influenza: szakemberek szerint mindenképpen ajánlott oltani

FMH - Muszáj a lakosság minél nagyobb hányadát beoltani, különben előfordulhat, hogy 1-1,5 millió ember lesz egyszerre beteg - jelentette ki Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója ”Az új influenza szakmai és gyakorlati ismeretei” című konferencia után az MTI-nek szerdán Pécsett.

feol.hu

A szakember elmondta: muszáj a lakosság minél nagyobb hányadát beoltani, különben előfordulhat, hogy 1-1,5 millió ember lesz egyszerre beteg.     
”Ezt kell megelőzni” - jelentette ki Balogh Sándor. Hozzátette: a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a lakosság 50-70 százalékának beoltásával a ”védtelenek” sem fertőződnek meg. Ez persze nagy feladat, hiszen míg a hagyományos influenzavírus ellen szezononként valamivel több mint 1 millióan oltatták be magukat Magyarországon, addig most ennek háromszorosára lenne szükség.   Hangsúlyozta: leginkább a fiatalokat és a krónikus betegeket kell oltani. Sőt, már féléves kortól adható. Nincs kockázat, ez mára már kiderült. A védettség 6-8 hét alakul ki.     
A főigazgató szerint hiába csendesebb lefolyású az új vírus, mint a hagyományos influenza, a nagyon gyors terjedése miatt a szövődmények sokkal komolyabbak lehetnek, amihez képest az oltással járó kockázatok elhanyagolhatók.     ”Mondom én ezt, aki az oltások tekintetében mindig is önmérsékletet tanúsítottam” - tette hozzá.     
Szücs Mária, a Dél-dunántúli ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője az MTI-nek azt mondta: a régióban eddig 18 esetben mutatták ki a H1N1-et, köztük a Tolna megyei halálos esetet.     ”Tekintettel arra, hogy a légúti terjedésű fertőző betegségeknek a legköltséghatékonyabb megelőzése a védőoltás, mindenképpen javaslom a szezonális és a világjárványt okozó vírus ellen is  a védőoltást. Akár egyszerre is beadhatóak”- mondta.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!