Belföld

2009.09.23. 07:55

Oszkó: válság idején az egészségügy sem költhet többet a tervezettnél

Nem költhet többet az egészségügy a tervezettnél - erősítette meg a pénzügyminiszter a Nap-kelte című televíziós műsorban szerdán.

feol.hu

Oszkó Péter elmondta: miközben a közintézmények tudomásul vették, hogy a válság idején nem költhetnek többet a tervezettnél, addig a magyar egészségügy több pénzt kíván elkölteni, mint a gazdasági krízist megelőzően.
Mivel az egészségügy a tervezettnél eddig többet költött, költségvetési előirányzata csaknem elfogyott, ezért az év hátralévő részében sokkal kevesebből kell gazdálkodnia - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.
Oszkó Péter szerint a jelenlegi finanszírozási rendszer arra ösztönzi a kórházakat, "hogy minél több ellátást mutassanak ki (...), és nem alakult ki az az együttműködési légkör, amelyben együtt beszéljük meg, hogyan lehet a rendelkezésre álló forrásokból gazdálkodni".
A keddi egyeztetésen azért nem alakult ki párbeszéd, mert a kórházak képviselői ragaszkodtak a 25 milliárd forintos többlettámogatáshoz. A Pénzügyminisztérium a szaktárca által javasolt 4,5 milliárd forintos plusztámogatást támogatja - mondta a miniszter.
"A költségvetésnek nincsenek szabad forrásai, tehát az egészségügynek adott többletpénzt máshonnan kell elvenni" - közölte Oszkó Péter.
A költségvetés teljesíthető, eddig a bevételek is a prognózisnak megfelelően alakultak. Az év végén befolyó társasági adót is konzervatívan tervezte a tárca, így ebben kisebb a kockázat, mint abban, hogy a közszféra, illetve a közintézmények elvégzik-e a rájuk kiszabott takarékossági feladatokat - fejtette ki a pénzügyminiszter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!