Belföld

2009.09.17. 13:15

MSZP: sikeres válságkezelés, visszatérő bizalom

A kormány és az MSZP sikeresen akadályozta meg a gazdaság összeomlását - szögezte le Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön.

feol.hu

Tukacs István a Fidesz KSH-adatokról szóló közleményére reagálva az MTI-nek azt mondta: "a Fidesz összekeveri az indulási oldalt az érkezésivel". A szocialista politikus szerint a csütörtökön közzétett KSH-adatok azt a helyzetet tükrözik, ami miatt a válságkezelő programra szükség volt. "Ezek a program okai, nem az eredményei" - fogalmazott.
De - mint mondta - vannak az eredmények is, hiszen az ország iránt lassan, de biztosan visszatér bizalom, erősödött és stabilizálódott a forint, nőtt a devizahiteleseknek biztonsága, csökkennek az adók, létrejött az Út a munkához program és a krízisalap, utóbbi gyorssegélyt nyújt. Leszögezte: a krízisalaphoz a Fidesz eddig egyetlen fillérrel sem járult hozzá.
Tukacs István kitért arra is, hogy a külföldi elemző és minősítő cégek "kivétel nélkül jó osztályzatot adtak" a válságkezelő kormány eredményeire. Ennek kapcsán leszögezte: a mértékadó nemzetközi elemzők ma már másképp látják Magyarország helyzetét, mint fél évvel ezelőtt.
A Merill Lynch szerint a recesszió végére Magyarországé lehet legerősebb költségvetés a világon; a Paribas szerint várhatóan nálunk lesz a leggyorsabb ipari növekedés a régióban; a JP Morgan egyik friss elemzésében pedig az áll: Magyarországon lehet elsőként euró az erre váró régiós országok közül, még Csehország és Lengyelország előtt, mert mi állunk a legjobban az államháztartási hiány féken tartásában - sorolta a szocialista politikus.
Leszögezte: ezen elemzéseknek a hangütésén múlik, hogy a forint erősödik, vagy gyengül, illetve, hogy a befektetők Magyarországon teremtenek-e munkahelyeket, vagy például Szlovákiában.
A magyar kormány és az MSZP sikeresen akadályozta meg a gazdaság összeomlását - vonta le a következtetést Tukacs István.
Cser-Palkovics András csütörtökön azt mondta: a Fidesz szerint a KSH csütörtökön közzétett adatai is azt bizonyítják, hogy a kormányfő és a szocialisták mélyítik a válságot.
A KSH közlése szerint a reálkeresetek - a fogyasztói árak 3,6 százalékos növekedése mellett - az idén január-júliusban 2,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A reálkeresetek - 3,3 százalékos infláció  mellett - 2009. január-júniusban 2,2 százalékkal csökkentek éves bázison. Az építőipari termelés a júniusi emelkedés után júliusban ismét esett: mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent a 2008 júliusihoz képest - tájékoztatott a hivatal.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!