Belföld

2009.09.09. 15:26

Magyar Nyelv Alap a szlovákiai magyarokért - az SZDSZ nem támogatja

FMH - Az SZDSZ nem támogatja a Magyar Nyelv Alap létrehozását, de részt vesz az ötpárti tárgyaláson - közölte az MTI-vel a liberális párt kül- és nemzetpolitikai kabinetjének elnöke szerdán.

feol.hu

Szent-Iványi István közleményében úgy fogalmazott: a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának diplomáciai úton történő megakadályozását a liberális párt teljes mértékben támogatja, de nem tartja célravezetőnek Magyarország közvetlen szerepvállalását az esetleges büntetések finanszírozásában. 
"Komoly nemzetközi jogi aggályokat vet fel és semmiképpen sem szolgálja a két ország közötti feszült viszony mielőbbi rendezését, ha – akár kimondatlanul is – jogsértésre buzdítjuk egy másik ország állampolgárait, még akkor is, ha a szóban forgó jogszabály tarthatatlan, kirekesztő és mélyen ellenkezik az integráció értékrendjével, melynek mindkét állam részese" - írta.
Közölte, az SZDSZ nem támogatja az MDF által korábban javasolt Magyar Nyelv Alap létrehozását, de részt vesznek az ötpárti tárgyalásokon.
Szent-Iványi István szerint  a szlovákiai magyar pártokkal és szervezetekkel való együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt, mert a "megoldás kulcsa elsősorban az ő kezükben van". 

Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke azzal kapcsolatban, hogy a kötcsei Polgári Pikniken bejelentették: kifizetik a pénzbüntetését, illetve jogi segítséget adnak azoknak a magyar nyelv használatáért megbüntetett szlovákiai magyaroknak, akik jelentkeznek a Fidesz Új Demokrácia Központjának ingyenes hívható telefonszámai egyikén, szerdán az MTI-nek úgy nyilatkozott: Szlovákiának sokkal inkább az elrettentés a célja az államnyelvtörvény módosításával, mint hogy költségvetését az ebből befolyó bírságokból töltse fel. A bírságátvállalással ezért - mint mondta - elsősorban a szlovákiai magyarok félelmét akarják csökkenteni.
Az MDF korábban arra tett javaslatot, hogy a szlovák nyelvtörvény alapján esetlegesen kirótt büntetések fedezésére jöjjön létre felajánlásokon alapuló állami pénzalap. A megbírságolt szlovákiai magyarok a Magyar Nyelv Alaphoz fordulhatnának, kérve a bírság átvállalását. Az alap pénzügyi hátterét részben a központi költségvetés, részben pedig magánszemélyek önkéntes befizetései biztosítanák.
A szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!