Belföld

2009.09.09. 13:29

Ficot kitiltották Balassagyarmatról - a kormányszóvivő szerint a kérés méltatlan

FMH - Robert Fico szlovák miniszterelnök magyarországi tartózkodása során védett személynek minősül, a védelemhez szükséges eszközök kiválasztása és biztosítása a magyar kormány jogköre, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban semmilyen feladatuk nincs - tudatta az MTI-nek küldött szerdai közleményében a Külügyminisztérium.

feol.hu

Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök szeptember 10-én Szécsényben kétoldalú tárgyalásokat folytat.
Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-vel szerdán azt közölte, a szlovák miniszterelnök magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja, biztosítja számára. 
Arra reagálva, hogy Balassagyarmat vezetői, Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor alpolgármester (Fidesz) arra kérték Robert Ficót, hogy más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe utazik Bajnai Gordonnal való találkozójára, Budai Bernadett úgy reagált: a polgármester kérése méltatlan, indokolatlan és ugyanazt a rossz szellemet idézi, amelyet Magyarország joggal kifogásolt Sólyom László magyar köztársasági elnök Szlovákiából való kitiltása kapcsán. 
Csütörtökön a szécsényi iskolákban csak délig lesz tanítás. A szülőket megkérik, hogy akkor vigyék haza a gyerekeket, a Nagylócból és Nógrádszakálból bejárókat pedig az iskolabusszal viszik haza. A polgármesteri hivatal az újságírók rendelkezésére bocsátja a kastéllyal szomszédos művelődési házat, ahol sajtóközpontot rendeznek be.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!