Belföld

2009.09.08. 08:45

Draskovics Tibor: 150 nyugdíjas rendőr jelentkezett munkára

Az első hívó szóra már mintegy 150 nyugdíjas rendőr jelentkezett szolgálatra, hogy hivatásosként végezzen munkát a közbiztonság növelése érdekében a nyugdíja mellett kapott minimálbérért - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.

feol.hu

Mint mondta, a nyugdíjból visszajövőkre - akiknek száma jövőre elérheti a 300-at is - leginkább a kis településeken számítanak körzeti megbízottként. Arra a kérdésre, hogy nem kevés-e a minimálbér munkájukért, azt válaszolta: a törvény alapján jelenleg maximum ennyit kaphatnak, de meglátása szerint ez is "jó lehetőség lehet számukra".
A miniszter beszélt arról is, hogy hétfő estétől a tárca honlapján olvasható a közterület-felügyelet megerősítéséről és a településőrök kiválasztásáról szóló pályázat tervezete. Ennek alapján jövő hétfőn véglegesen kiírják az erre vonatkozó pályázatot - hangsúlyozta. Azért hozták már most nyilvánosságra a tervezetet, hogy a következő napokban a különböző jelzések alapján lehessen a szövegen finomítani.
Az önkormányzatok szeptember 15-étől "egy villámgyors, nagyon egyszerű menetben" elkezdhetik a településőrök felvételét. Az ő megjelenésükkel nagyobb rend lesz az ország falvainak és városainak utcáin - vélekedett.
 A településőröknek nyolc általános iskolai osztállyal és vagyonőri jellegű szakképesítéssel kell rendelkezniük. Ők a települések jegyzőinek segítői lesznek, akinek a nevében eljárnak majd - tette hozzá.
Draskovics Tibor annak kapcsán, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén a rendőrség vezetői és titkosszolgálati szakemberek zárt ülésen beszámolnak a romagyilkosságok ügyében végzett együttműködésükről, megemlítette: Bencze József országos rendőr-főkapitány azt mondta korábban, hogy "egy meghatározott hírigényt még a Nemzetbiztonsági Hivatal nem elégített ki".
A tárca vezetője szerint ugyanakkor "ennek a nagyon súlyos bűncselekmény-sorozatnak a felderítése során volt sikeres együttműködés a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség között, amelynek mintegy farvizén sikerült megtalálni két illegális fegyverraktárat Északkelet-Magyarországon".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!