Belföld

2009.08.01. 02:28

Zuhanásnak szentelt élet

A repülőtereken szokták mondogatni, hogy ép gépből ép ésszel ember nem ugrik ki. Mégis nagyon sokan megteszik, sőt vallják, ennél nagyszerűbb élmény nincs több a világon. Mi kell ahhoz, hogy valaki 15 ezer alkalommal vesse magát a mélység fölé? Megszállottság? Szerelem? Talán mindkettő.

Fejér Megyei Hírlap

Elsőre arra kérem, helyezze el ezt a nehezen felfogható ugrásszámot a hazai és a nemzetközi rangsorban.

- Az a baj, nem tudom pontosan, hogy ez a szám mit jelent - gondolkodik el a válaszon Mészárovics György, az eleven ejtőernyős-legenda. 

- Csak mi, ugrók tudjuk egymásról, hogy a másik 10 ezernél, vagy éppen 11 ezernél tart. Amikor hivatalos adatot kértem a nemzetközi szövetségtől, kiderült, ilyen nyilvántartás nem létezik. De lényegtelen. Igazából nem az érdekel, hogy Európában vagy a világon kinek, mennyi ugrása van. Az a fontos, hogy ejtőernyőzhettem egész életemben: ha nyolcezernél tartanék, akkor is ilyen boldog lennék.

Negyvenhét éve csatolt magára először hevedert a ma 64 éves sportember.

- Azért lettem ejtőernyős, mert a repülőklubban barátokra találtam. Jártam súlyt emelni és bokszolni is, de ott az edzés végén mindenki szétszaladt. Az ejtőernyősök között azonban kapocs volt, napokat töltöttünk sátorban a reptéren. 

Hallgattam a nagy ejtőernyős dumákat, s el voltam ájulva a gyönyörtől már attól, s utána, amikor elkezdtem ugrani, jött a további gyönyör. 

Persze, nem az első bekötött ugrásnál, mert az szörnyű volt: csak az járt a fejemben, mit szólnak majd a barátaim, ha nem ugrok ki? De ha a többiek túlélték, talán én is... Tudtam, nem lehet meghátrálni, nem lehet a gépben maradni és vele együtt leszállni. Aztán a második már nem volt annyira félelmetes.

Ahogy hallgatom, eszembe jut, hogy a 15 ezerből már csak a nagy számok törvénye alapján is kellett lennie néhány olyannak, amit alig-alig élhetett túl. Rákérdezek.

- Volt ilyen. Egy bemutató során Tatabánya felett ugrottunk ki, gyönyörű időben, rádiókapcsolattal, időjárás-jelentéssel, gyenge szélben. 

Harmadiknak hagytam el a gépet, a súlyomnál fogva általában mindig én vagyok a csapat végén, a formáció legtetején. Néhány másodperc múlva elkezdtem sodródni, belekerültem egy sötét felhőbe, s láttam, nem érek a célterületre. 

Szörnyülködtem, atyaúristen, több ezer ugrásssal ez a szégyen teteje... Utána már az életünket mentettük, mert jött egy borzasztó vihar, de nem jutott eszembe utána sem, hogy abbahagyom. 

Megmenekültem, egy erdő szélén értem fát úgy, hogy a lomb megfogta az ernyőt, én pedig lecsúsztam a törzsön. Aztán jöttek a segítők kocsival, s mentünk keresni a többieket. Hat kilométerre vitt el minket a szél a kiugrási helyünktől.

A laikus számára egyet jelent a halállal, ha odafent nem nyílik ki egy ejtőernyő.

- Hatszor hibásodott meg annyira az ernyő, hogy leoldottam, mentőernyőt kellett nyitnom. Az első előtt aggódtam, vajon helyesen cselekszem-e, jól oldom-e meg a vészhelyzetet? Aztán Szolnokon a főernyőm nem működött, de épségben lejutottam. Később kiderült, soha az életben nem nyílott volna ki, ha ezer méterrel a föld alatt rángatom, akkor sem. Később már nem jelentett ez gondot.

Nem mindenki volt ilyen szerencsés a sportemberek, katonák között.

- Egy csapattársam helytelenül ítélte meg a helyzetet, zuhanás közben sokáig bajlódott a rendellenesen nyílott ejtőernyővel, s amikor rádöbbent, hogy már nagyon alacsonyan van, nem oldott, hanem rányitotta a mentőernyőt a főernyőre, a kettő pedig összetekeredett. Olyan erővel csapódott a földbe, hogy azonnal szörnyethalt.

Bár nincs hivatalos lista, s lehet, Mészárovics Györgyöt sem érdekli annyira, az olvasó azért bizonyára kíváncsi. Nos, hazánkban senki másnak nincs 15 ezer ugrása, Európában öten, az egész világon tizen lehetnek hozzá hasonlóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!