Belföld

2009.08.24. 12:10

Új kiegyezést hirdet az OCÖ a romák és nem romák között

Két év beteges ámokfutása ért véget - így reagált az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján arra, hogy a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a romák elleni támadások négy gyanúsítottját.

feol.hu

Ugyanakkor hozzátette: Magyarországon erősödik a rasszizmus, ezért új kiegyezésre, egy békés alapokon nyugvó ország építésére van szükség.
Kolompár Orbán elnök a roma érdekképviselet székházában tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a gyilkosok elfogásával egy fejezet lezárult a cigányság és a magyarság között, és egy másik kezdődhet, amely egy új kiegyezés alapjait teremtheti meg, hogy ne legyenek ellenfelei egymásnak romák és nem romák, szegény magyarok és cigány emberek.
Az OCÖ elnöke kijelentette: elég volt a bűnbakképzésből, egy szolidáris, békés alapokon nyugvó országot szeretnének építeni, és ebben a médiának, a politikai elitnek és a roma vezetőknek óriási szerepük van. Ezért találkozót kezdeményeztek Bajnai Gordon miniszterelnökkel, és aláírásgyűjtő akciót indítanak többek között a gyűlöletbeszéd elleni törvényalkotással kapcsolatban. A petíciót az Országgyűlés első őszi ülésnapján kívánják átadni a házelnöknek és a kormányfőnek.
Véleménye szerint az elmúlt 20 év politikája miatt van ilyen rossz helyzetben a magyarországi cigányság, és abban bízik, hogy a választások közeledtével a pártok nem külön-külön, hanem közös összefogással hirdetnek programot a romák oktatása, foglalkoztatása és valós integrációja érdekében. Kolompár Orbán azt mondta, az OCÖ partner kíván lenni abban, hogy az ország szegénységben és nyomorban élő lakosságának megsegítésére, amely mintegy hárommillió embert jelent, közös programot dolgozzanak ki, hogy a romákat "ne a segélyezési rendszerbe konzerválják".
Arra reagálva, hogy a Budakörnyéki Bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett négy férfit a romák elleni, a hat halálos áldozatot követelő támadások gyanúsítottjaiként, úgy fogalmazott: két év beteges ámokfutása ért véget, ugyanis két évig nem tudtak a cigányok békében élni, biztonságban tudni gyermekeiket, családjukat egy gyilkos terrorja miatt, s köszönet jár a rendőrségnek, hogy véget vetett a félelemnek. Hozzátette: köszönet jár ugyanakkor a köztársasági elnöknek az állami ünnepen tett nyilatkozata és a cigányellenes támadásokkal kapcsolatban tett következetes kiállása miatt. A magyarországi cigányság nevében köszönetét szeretné kifejezni a miniszterelnöknek, azoknak a politikai pártoknak, politikusoknak és közéleti embereknek is, akik szolidaritásukról biztosították a megtámadott családokat, közösséget és népcsoportot.
A roma politikus ugyanakkor kijelentette: a romák nem nyugodtak meg a gyilkosok elfogásával, mert vannak olyanok, akik még mindig kételkednek, ugyanakkor ő bízik abban, hogy a rendőrség nem hibázott, a valódi tetteseket fogta el, és ha vannak társaik, azok is kézre kerülnek.
Arra a felvetésre, hogy a tiszaújvárosi kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a borsodi romák között kell keresni az elkövetőket, úgy reagált: ha a képviselőnek vannak információ, tárja  rendőrség elé, de ha csak "feltűnési viszketegsége" vezérelte, távoznia kell a közéletből. (Kiss Károly a helyi televíziónak és újságnak két nappal a gyanúsítottak pénteki elfogása előtt azt állította, hogy borsodi cigányok követték el a bűncselekményeket, erről konkrét információi vannak.)
Arra az újságírói kérdésre, hogy több településen sokszor "önkényes járőrözést" tartanak cigányok, és ebből konfliktusok alakultak ki, úgy válaszolt: az önbíráskodást nem támogatják, de a félelem és a pánik még mindig nagy a cigányság között, ugyanis a hétvégén újabb atrocitások történtek, zaklatták a cigánytelepen élő romákat. "Másképp reagál az ember akkor, ha a megélhetése, és másképp, ha a családja életét félti, ezért megértem a reakciókat" - mondta az OCÖ elnöke arra, hogy autókat ellenőriznek és állítanak meg a cigányok, de szerinte a romák közötti pánikot igazán az okozta, hogy a rendészeti miniszter és az országos rendőrfőkapitány a kislétai gyilkosság után kijelentette: lesz folytatás.
Balog József elnökhelyettes szerint a romatámadások gyanúsítottjainak elfogásával csak felsóhajtani  lehet, de megnyugodni nem, ugyanis a Magyar Gárda újraalakulása, a Jobbik erősödése, a csendőrség felállítása és a rasszista szellemiség erősödése új félelmet ébreszt az emberekben. Kijelentette: nem veheti át a igazságszolgáltatás szerepét ez másik félkatonai szervezet, ezért a demokráciát nem gyengíteni, erősíteni kell, és a társadalmi problémákra "ne a Jobbik szélsőjobboldali ideológiája legyen a válasz".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!