Belföld

2009.08.10. 17:54

Sólyom László: becsületbeli ügy a romák megvédése (frissített)

FMH - Robbanásig feszült a helyzet Magyarországon a romagyilkosságok miatt, a magyar állam minden rendőri és szervezeti segítséget megad a cigányság védelme érdekében - mondta Sólyom László államfő hétfőn Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt Bajnai Gordon kormányfővel a kislétai romagyilkosságról.

feol.hu

A gyilkosságsorozat nem cigány-ügy, egész Magyarország stabilitását érinti -  mondta Sólyom László, aki szerint a romák megvédése becsületbeli ügy, az egész társadalomnak szolidaritást kell vállalnia a cigány közösséggel.
A történteket nem lehet kisebbíteni, csak elítélni, "erre nincs feloldozás" - tette hozzá az államfő azt követően, hogy hivatalában fogadta a miniszterelnököt.

(MTI)


A rendőrség, ahogy eddig, most is rendkívül nagy erőkkel dolgozik a romagyilkosságok felderítésén - emelte ki az államfő. Meggyőződése - tette hozzá -, hogy a rendőrség minden lehetőséget megragad a nyomozás érdekében. Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy "ez a nagy munka előbb-utóbb eredményre vezet".
Sólyom László szerint a részvétet is ki kell fejezni, együtt kell érezni a cigányokkal a gyászban, az árván maradt gyerekekkel, a megcsonkított családokkal, a cigány közösséggel, amely a gyilkosságsorozat egyedüli célpontja, elszenvedője.
Az államfő kiemelte: a találkozót Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezte, az államfő azt kérte, hogy elsőként a kislétai gyilkosság ügyéről, következményeiről, a kormány lépéseiről beszéljenek.
Kállai Ernő, akit szintén hétfőn fogadott a köztársasági elnök, az MTI-nek azt mondta: napokon belül megtörténnek azok a lépések, amelyek megnyugtathatják a lakosságot, és a társadalom egységes érdekeit, az összetartozást, a sorsközösséget, az egymásra utaltságot szimbolizálják. Az ombudsman közölte: megállapodtak Sólyom Lászlóval abban, hogy az államfő igyekszik olyan lépéseket tenni, amelyek megnyugtathatják az egész lakosságot, és ebben számít a segítségére is.
Kállai Ernő azt mondta: a romák elleni támadás valójában a magyar jogállamiság és a demokrácia ellen irányul, függetlenül attól, hogy kik és milyen indokkal követik el a brutális bűncselekményeket. Az elkövetőknek az a céljuk, hogy megfélemlítsék a kisebbségi csoportot, az ország lakosságát, és olyan bizonytalanságot teremtsenek, amely azt sugallja, a jogállam nem tudja megvédeni őket - tette hozzá.

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek azt mondta, nagyon fontos üzenetet tolmácsolt a magyar társadalom számára Sólyom László a romagyilkosságokkal kapcsolatban. Hozzátette: bízik abban, hogy az államfő szavait az emberek meg is fogadják.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke szintén üdvözölte, hogy Sólyom László felemelte szavát a cigányságot ért sorozatgyilkosságok ügyében.
Az OCÖ elnöke szerint minden közjogi méltóságnak és politikusnak együtt kell dolgoznia a romák megvédéséért és a valós társadalmi integráció megteremtéséért .
A Szabolcs megyei Kislétán múlt hétfőre virradóra ismeretlenek agyonlőttek otthonában egy 45 éves roma nőt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz. A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!