Belföld

2009.08.13. 02:29

Mesterien összefogtak Abán

Aba - Rendkívüli összefogásról, emberi segítőkészségről tett tanúbizonyságot néhány építőipari vállalkozó. Egy abai család otthonát mentik meg, és mindezt önzetlenül, önerőből teszik.

Miskei Anita

Példaértékű társadalmi összefogás lavináját indította el Rezsnyák Péter vállalkozó kezdeményezése. Lapunkban néhány napja beszámoltunk arról, miként került majdnem utcára Hencz Attiláné, a hat gyermekét egyedül nevelő abai asszony. Apránként megtakarított pénzéből fogadott fel egy helyi kőművest, hogy újítsa fel háza hátsó falát. Sajnos a szakszerűtlen munka egy pillanat alatt tette lehetetlenné a család életét, hiszen kidőlt a ház fala. A vállalkozó cikkünket olvasva azonnal úgy határozott, megpróbál segíteni. Kezdeményezéséhez egyre többen csatlakoznak. Elsőként Lajtos József vállalta fel, ácsmesterként felméri a ház állapotát. A felmérést pedig tettek követték. Tegnap a vállalkozó és csapata bevette a házat. Roszkop József, László Balázs, Jónás Ferenc, Sevinger István és Lajtos András ottjártunkkor éppen leszedte a cserepeket, s stabilizálta a ház szerkezetét.

- A legsérülékenyebb pontokon sikerült stabillá tenni a házat, sem a tetőszerkezet, sem a csúcsfal már nem omolhat be. Visszaemeltük a tetőt az eredeti szintre speciális lábak segítségével, ezt követheti majd a falazás - mondta Roszkop József ács, aki az éppen dolgozó serény csapat szóvivőjeként hangsúlyozta, társadalmi munkában dolgoznak, de emellett nem tudtak volna szó nélkül elmenni. 

Az ácsokat egyébként még a héten követik a kőművesek, magasodhat a fal. Rezsnyák Péter elmondta, a külső munkálatokkal gyorsabban végeznek. Nehezebb lesz a gáz helyreállítása, a gázcsövek ugyanis kiszakadtak a falból, így azokat előbb vissza kell bontani, majd újraépíteni, ezt azonban egy tervezés is megelőzi. Lajtos József hozzátette, vállalkozásukat jól ismerik Abán, Sárkeresztúron és Sárszentágotán is, igyekeznek segíteni. Ezt az emberek meghálálják. Olykor egy kacsával, máskor pedig egy jó szóval. Lajtos József úgy fogalmazott, szülei úgy nevelték, hogy segítsen, ha tud.

Talán ezen mérce szerinti értékrenddel bír az a vállalkozó is, aki nyílászárókat ajánlott fel a családnak. Hencz Attiláné örömmel mesélte, így végre nem csak a szobák és a spájz falára, de a fürdőszobába is kerülhet egy kis ablak.

Ráadásul egy alapítvány felajánlotta, a család hat gyermekét táborozni viszi Csobánkára. A gyermekek vasárnap indulhatnak majd az egyheti pihenőre. Édesanyjuknak nem kell mást tenni, mint ruhával, tisztálkodószerekkel megtömni a gyerekek útitáskáit, s már indulhatnak az egyhetes útra. A jó hírt Szabóné Balogh Bernadett jegyző közölte a családdal, aki elárulta, a gyermekek nagyon örültek a lehetőségnek. A csemeték annak ellenére, hogy nagyon ragaszkodnak az édesanyjukhoz, elfogadták az csobánkai táborozásra szóló meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!