Belföld

2009.08.28. 11:17

Bajnai Gordon munkatalálkozót kezdeményez Robert Ficoval

Bajnai Gordon magyar miniszterelnök egyeztetést kezdeményez Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-t.

feol.hu

A találkozóra - megfelelő előkészületeket követően - még szeptember első felében sor kerülhet - áll a közleményben. Bajnai Gordon szerint nem szabad hagyni elmérgesedni a két ország közötti viszonyt. A kormányfő szerint a két ország minden állampolgárának érdeke, hogy enyhüljön a feszültség, amelyet a szlovákiai nyelvtörvény módosítása és a köztársasági elnök európai alapnormákba ütköző, elfogadhatatlan kitiltása okozott. . Ez a feszültség csak táptalajul szolgál az utóbbi napok nyugtalanító incidenseinek, és elvonja a figyelmet a gazdasági válság kezeléséről, amely éppúgy súlyos gondokat okoz Szlovákiában, mint Magyarországon.  
A magyar miniszterelnök szerint a munkatalálkozó célja, hogy konkrét feszültségcsökkentő lépések történjenek, és hogy a vezetők párbeszéde hozzájáruljon a problémák érdemi megoldásához. Bajnai Gordon reményét fejezte ki, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő, az európai alapértékekkel ellentétes nyelvtörvény ügyében sikerül jobb belátásra bírni a szlovák felet.
A találkozó részleteiről a két külügyminiszter vasárnapi bledi találkozóján egyeztet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!