Belföld

2009.08.07. 16:13

Az ombudsman kiáll a gyógyászati segédeszközök eddigi támogatása mellett

FMH - Elfogadhatatlan, hogy a fogyatékosok rovására változzon a gyógyászati segédeszközök támogatása - közölte Szabó Máté ombudsman pénteken az MTI-vel. A szaktárca erre reagálva kiemelte: a támogatási rendszer átalakításakor a betegek érdekeit tartják szem előtt.

feol.hu

Az Országgyűlési Biztos Hivatala közleményében azt írta: "sem alkotmányos, sem költségvetési, sem egyéb szempontból nem indokolható, hogy az állam a megszorítások során éppen azoknak az áldozatára számítson, akik számára a hétköznapi életet segítő, támogatott eszközökhöz való hozzáférés az egyetlen esély a méltó élethez". 
Miközben a fejlett világ egészségügyi szolgáltató rendszere felkészült és alkalmas a fogyatékossággal élő emberek ellátására, addig az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a hazai jogállami demokrácia még csupán tanulja ezeket a normákat - tették hozzá.
Szabó Máté kiemelte, hogy a diszkrimináció tilalma és az esélyegyenlőség biztosításának állami célkitűzése nem fakultatív, hanem kötelező feladatot jelent. A cél valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlásának, az emberi méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása, védelme és biztosítása.
    
"A fogyatékos emberek végre nem jótékonykodást, hanem esélyegyenlőséget akarnak" - hangsúlyozta az ombudsman, aki szerint "megengedhetetlen, hogy az állam a támogatási rendszer korrekcióit éppen a rendszer legrászorultabbjai rovására hajtsa végre".
A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásáról szóló rendeletmódosítással a szakpolitika célja az, hogy csökkentse az év végéig várhatóan felhalmozódó hiányt, továbbá, hogy "igazságosabb legyen a támogatott gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés valamennyi rászoruló részére" - tartalmazza a közlemény.
    
Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) ennek kapcsán azt közölte az MTI-vel: a támogatási rendszer átalakítása a betegek érdekeit tartja szem előtt, kidolgozásában a tárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nagy mértékben támaszkodott a szakmai és betegszervezetek tapasztalataira, és számos kérdésben sikerült konszenzusos, mindenkinek megfelelő megoldásokat találniuk.
Hangsúlyozták, hogy egy bokaszalag-szakadás vagy bokatörés miatt bokarögzítőt viselő, vagy egy méretsorozatos lúdtalpbetétet viselő ember nem tekinthető fogyatékosnak. 
"Ugyanakkor kiemelnénk, hogy a valódi fogyatékossággal élő betegek számára első lépcsőben augusztus közepén életbe lépő változások a kihordási idő csökkentését, új technológiák befogadását, illetve nagyobb felírható mennyiséget tesznek lehetővé, ezáltal is javítva a betegellátás minőségét" - tette hozzá a minisztérium.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!