Belföld

2009.07.17. 08:04

Vádat emelt az ügyészség Jozef Rohác ellen

Előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaéléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohácot - közölte az ügyészség az MTI-vel pénteken.

feol.hu

A vád szerint a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác 1997 júniusa előtt távirányítású robbanószerkezetet készített, hogy a szerkezet felrobbantásával megölje Seres Zoltánt vállalkozót. A vád szerint Rohác a robbanószerkezet elkészítésén túl saját maga gondoskodott a helyszín megközelítéséhez, terepszemléjéhez és a menekülés biztosításához szükséges gépkocsi beszerzéséről is.
A férfi - ismeretlen társaival együtt -1997. június 3-át tűzte ki a bűncselekmény elkövetésére. Ezen a napon az elkövetők a kora reggeli órákban megjelentek Seres Zoltán lakása előtt, és a magukkal hozott robbanószerkezetet az arra szolgáló mágnesek segítségével felerősítették a sértett lakása előtt álló gépkocsijának alvázára.
A sértett egy ismerősével aznap délelőtt 10 óra 40 perc körül hagyta el a lakóházat, majd beszálltak a ház előtt parkoló gépkocsiba. Az autó elindulásakor azonban a robbanószerkezet a mágnesek gyengesége miatt levált a gépkocsiról, és az úttestre esett. Néhány perccel később az ismeretlen elkövetők egyike odasétált, és felvette azt a földről, majd később egy bokorba rejtette.
Az ügyészség szerint a robbanószerkezet megfelelő, működőképes állapotban volt, alkalmas volt a robbanás előidézésére, az elektromos vevőberendezés 100 méteres távolságon belül aktivizálható volt, így alkalmas volt a robbanószerkezet működésbe hozására.
A vád szerint amennyiben a szerkezet felrobbant volna, az mintegy 400-500 méter sugarú körben jelentős anyagi kárt okozó romboló hatást fejtett volna ki és ha a szerkezetet a gépkocsira rögzített állapotában hozták volna működésbe, teljes mértékben megsemmisítette volna azt, a benne ülő emberekkel együtt.
Az ügyészség Jozef Rohácot előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével - mint bűnsegédet -, és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntettével vádolja. (Serest két évvel később, 1999. április 12-én Tahitótfaluban autójában géppisztollyal agyonlőtték. Az elkövető személye nem ismert. Az ügyészség szerint ez a bűncselekmény nem hozható összefüggésbe azzal, amelyben most megvádolták Rohácot.)
Jozef Rohácot 2008. október 27-én, Prágában igazoltatták cseh rendőrök, ekkor derült ki, hogy ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság európai elfogatóparancsot adott ki. Rohácot idén februárban adták ki Magyarországnak az említett emberölési kísérlet miatt, de neve felmerült korábban több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban is. Rohác neve szóba került az Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is, ám emiatt korábban nem adtak ki ellene elfogatóparancsot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!