Belföld

2009.07.03. 05:48

Sokk a pénztárcánknak: itt a magasabb áfa!

Székesfehérvár - A benzinkutak üzemeltetői már megszokták, ha szerda, akkor éjszaka átállítják a kutakat. A boltokban nem éjszakáztak ugyan, de az átárazás még tegnap is javában tartott.

Kovalcsik Katalin

Csomagokat kapunk újabban, mégpedig elég sűrűn. Nem a postás hozza a küldeményt, de célba ér mindegyik. Igyekszünk türelemmel, megértéssel tudomásul venni a csomagok tartalmát, alkalmazkodni az új feltételekhez. Az egyik oldalon - ők a szolgáltatók, a boltok képviselői - a csomag üzenetei szerint folyamatosan áraznak. Ha szerda, akkor benzinkútfej, ha hónapváltás, akkor áfaemelés miatt kell árazni, pénztárgépeket átállítani. A másik oldalon lévők pedig ismét belenéznek a buksza mélyébe, vajon cincog-e még ott néhány forint, ami elég a huszonötre. Persze, találunk aprót, hiszen ahogy a lapunkat ötven éve előfizető néni mondta a fehérvári Fórum téren, ki kell, hogy jöjjünk abból, ami van. Jól néznénk ki, ha nem így lenne!

A fehérvári Fórum téri boltban meglepően sok alkalmazott szorgoskodott még tegnap délelőtt is.

- Éjszaka nem kellett dolgoznunk, de a kisebb boltoknak nehezebb a dolguk - Csuti Lídia üzletvezető és munkatársai túlóráztak néhányszor az elmúlt napokban. - Nálunk nincs vonalkódos rendszer, természetesen minden egyes terméket át kell árazni a kolléganőimnek. Ez nem kis munka volt, több napig eltartott, de csütörtökön mindennel végeztünk. A 18 százalékos áfás termékek körébe a kenyér, egyes pékárúk és a tejtermékek tartoznak, de van köztük olyan, mint például a dúsított tésztából készültek, azok a 25 százalékos áfába tartoznak. A központ kiadta mit, hová kell árazni. Ezeken kívül vannak még olyanok is - például a ropiknál, a sós krékereknél, amelyek szintén 18 százalékosak, de a chipsek például már a 25-be tartoznak.

Ember legyen a talpán, aki mindezeket követni tudja, sóhajtottam halkan, miközben próbáltam követni a boltvezető profizmusát.

- Azt kérdezi, hány termékfajtát kellett átáraznunk?! Látja, erre nem tudok konkrétan válaszolni, rengeteget. Az ezret is bőven meghaladja, de talán a kétezret is. Ha azt vesszük, csak az ásványvizekből van hatvan fajta.

Borbély Anita pénztáros már elseje óta ismerkedett a pénztárgépen megjelölt új ismeretekkel. A 20 százalékos áfakód helyett lett 25, illetve 18 százalékos, azon kívül számolni kell az öt százalékossal, amibe beletartoznak a gyógyteák, a könyvek, az újságok, meg a cigaretta.

- A gépeket a pénztárgép szerelő állította át, nem tudom megmondani, hogy egy átállítás mennyibe kerül (12 ezerről hallottunk, szerk.), mi csak aláírjuk a munkalapot - búcsúztunk az üzletvezetőtől. - Nagyon kell figyelni, az áfakulcsokat meg kell jegyezniük a lányoknak, tudniuk kell, hogy hová ütnek , mert ha valami olcsóbb és mást ütnek be a gépbe, az nekünk sem jó, ha drágább és akkor kerül más a blokkra, szintén nem jó. Estére, záráskor nem egyezik a pénztár. Nem unatkozunk, sok a munka, amíg megtanuljuk, követni tudjuk a változásokat. A nagy áruházláncoknál könnyebb a helyzet, vonalkódos a rendszerük, csak kódcímkét nyomtatnak, központilag állnak át. Ahol nincs vonalkódos rendszer, ott kézzel kell mindent átárazni. A fogyasztóvédelem szerint minden terméket be kell árazni, és a polccímke sem hiányozhat előle. Gondolom, lesz egy kis türelmi idő, de biztosan szigorúan fognak ellenőrízni mindent. A vevők pénztárcáján kívül a miénk is megsínyli a változásokat, hisz ugyanolyan vásárlók vagyunk, mint akiket mi kiszolgálunk a boltunkban, csak nekünk közelebb jött a változás.

Akkor lássuk, mit hozott a változás? Kollégáimmal elmentünk néhány boltba, hogy felírjuk az árakat. Szinte mindenütt gond nélkül sikerült, de előfordulhat, hogy nem leszünk fillére pontosak. Kaptunk blokkot ismerőstől, aki június utolsó napján csinált nagybevásárlást. ( Elárulom, beosztó nyugdíjas volt, akihez megérkezett az ehavi.) A fenti táblázatunkba nem fért be minden árucikk, de nem is baj, mert így tudunkviszonyítani. Érdekes módon a mindennapi kenyerünk árai a legváltozatossabbak. A címkék tartalmát az is meghatározza, hogy mennyire egészséges a szelet barna, vagy a teljes kiörlésű, vagy éppen az egyszerű, hétköznapi fehér kenyér. Persze, ha csak ez határozná meg az árakat, akkor könnyebbb dolgunk lenne, de ahány üzlet, annyi számolnivaló. vegyük alapul a finom lisztet - nem mindneütt sikerült BL 55-öst találni -, árai eltérőek. Kaphattunk kilóját 149 forintért, másutt 93, 99 forintot is ért egy kiló nokedlinak való. A péksütemények, jelen esetünkben a kiflik értéke is külnböző. A nem akciós kifli a 18 forintnál kezdődött, de elérte a 25-ötöt is. (Az akciósat ki kell fogni, ritkán 7 egész forintért is lehet finom görbülő péksüteményt kapni, de a lehetőséget ki kell lesni.) A hal mindenütt drága emelés előtt és után, nem is eszünk belőle eleget! A csirkékkel jól járhatunk, a tejfélék kétszáz alatt és fölött váltakoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!