Belföld

2009.07.31. 06:00

Őssejtbotrány: a hitet nem lehet elvenni!

Amikor Halászi Ildikó először hallott az őssejtbeültetésről, mindent elolvasott, amit lehetett, órákon át konzultált a kínai orvossal, akihez kislánya, Nóri leleteit kiküldték. Az első, ötórás beszélgetés után a család elhatározta, elutaznak Nórival, megpróbálják a terápiát. Háromszor jártak Kínában. Hitük töretlen, látják a fejlődést is.

Fejér Megyei Hírlap


Nóri és édesanyja háromszor járt Kínában, a kislány gerincbe és vénásan kapott őssejtet
Fotó: FMH

A megyeszékhelyen három családban élnek olyan gyermekek, fiatalok, akiknek gyógyulását kínai őssejtbeültetés segítségével próbálják elérni a szülők. Bódás Bernadett öt éve, 21 évesen szenvedett autóbalesetet, amelynek következtében mellkastól lefelé lebénult. A fiatal lány rengeteg kezelésen, gyógytornán van túl, s két éve Kínában járt őssejtbeültetésen. Akkor azt mondták neki: a beépüléshez szükséges hat hónap alatt várhat jelentős változást állapotában. Betti pozitív szemléletű, elmondta: minimális változást tapasztalt, például jobb lett az egyensúlya, és vannak olyan gyakorlatok, amelyeket el tud végezni a gyógytornán. Amit azonban nagyon remélt, hogy lábra állhat, nem sikerült elérni, és kezeit sem tudja jobban mozgatni, mint korábban. Mégsem bánta meg a kínai utat, hiszen ha nem próbálta volna meg a kezelést, máig azon gondolkodna, mi lenne, ha... Persze valamelyest csalódott, de úgy véli, hogy a legjobb helyre mentek, csak talán az ő sérülése miatt nincs jelentős javulás, de nem adja fel a reményt.

Halászi Ildikó kislánya, Nóri háromszor járt Kínában beültetésen. Mielőtt kimentek, a szülők ötórás beszélgetést folytattak Xian Hu doktorral, aki felkészült orvos.

- Négy éve jártunk kint először, előtte napokig bújtam a netet. Mindent elolvastam a terápiával kapcsolatban. A levelezés, a leletek kiküldése után kimentünk, Nóri kapott négy kezelést. Az őssejtet gerincbe vagy vénába ültetik, attól függ, milyen az agysérülés. Ha az agyfelszín sérült, akkor a gerincbe sokkal hatékonyabb, Nórinak agyfelszíni sérülései vannak, az intelligenciáját kell fejleszteni. Homloklebeny-sérülése is van, így a gerinces kezelés jobb számára. Csakhogy neki söntje van, amit elzárhat az őssejt, ritkán, de előfordul. Számunkra mindig nagy trauma eldönteni, minek vetjük alá a gyereket, első alkalommal megkapta az első három vénásat, nem történt semmi. Megkapta a másik kettőt gerincbe. A változás Nórinál olyan volt, mint amikor átpattan valami, szignifikáns volt. A férjem közben autoimmun-beteg lett, ő is kapott már kezelést és megy ki szeptemberben ismét. Nórit nem visszük, legutóbb tőle csípőlapátból vettek őssejtet, azt tenyésztették ki, hogy újratermelődjön a csontvelő, kell egy év, de nem is akarom ennyi tortúrának kitenni a gyereket, mert ezek kemény küzdelmek. Ahogy az is, hogy át kell adnom őt idegen embereknek, ez mindnyájunkat megvisel lelkileg.

Ildikónak legutóbb azt mondta egy professzor, az őssejt nagyon jó dolog, de ha valaki hazament, és úgy gondolja, hogy befejezte, akkor nem ér semmit.

- A hét nem öt, hanem hét napból áll, magyarázta nekem, naponta rá kell dolgozni, mégpedig kőkeményen, annak lesz eredménye. Egyik eredménye Nóri belső beszéde, meg nem szólal, de látjuk, hogy amint játszik, magában beszélget, metakommunikációval leköveti az egészet. Általában amikor hazajövünk, körülbelül két hónapig nem veszünk észre változást, majd a harmadiktól hat hónapig igen.

Nóri jó iskolába jár.

- A felsővárosi Ezredévesbe, szuper az egész intézmény, nagyon gyerekcentrikus, személyre szabott minden. Semmit nem erőltetnek, de mindent kihoznak a gyerekből. Ha Kínából hozunk valamilyen instrukciót, megcsinálják Nórival. Az életkorának megfelelő követelményeket - 12 éves - lassan, de teljesíti. Cseri Zsuzsanna pedig kifejezetten Nóri-terápiát végez a lányunkkal.

- Nórit nem ismertem az őssejtbeültetés előtt - mondta a fejlesztő terapeuta. - Három éve foglalkozom vele, azt tűztük ki célul, hogy legyen szobatiszta, egyen egyedül. Mindkettőt elértük, de nem ez marad a csúcs.

A kislány érti a körülötte folyó beszélgetést, a maga módján reagál a hallottakra. Beszélni nem tud, de Ildikó várja, bármikor megszólalhat.

Ekker Zsolti szülei anyagi áldozatokkal - a kínai terápia egy alkalma több millióba kerül - ismeretlenek, egyesületek önzetlen támogatásával már kétszer jártak kezelésen. Zsolti fejlődése látható, de hogy ez a kínai őssejtbeültetéseknek, a hét napon át végzett utókezeléseknek a hatása miatt bekövetkezett változás, nem mondja ki senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!