Belföld

2009.07.06. 14:27

Hasznosítani igen, eladni nem lehet a műemléki jellegű kastélyokat

FMH - A műemlék kastélyok fenntartásáról, üzemeltetéséről tárgyalni kell akár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV), akár társminisztériumokkal, vagy nem állami szervezetekkel, de eladásukról szó sem lehet - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn az MTI-nek az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) egyik épületének avatási ünnepségén.

feol.hu

Hiller István azt mondta: „az álláspontom világos és egyértelmű: a jelen pillanatban tartósan állami tulajdonban lévő ingatlanok, kastélyok a továbbiakban is tartósan állami tulajdonban lesznek. Nem adom ahhoz a beleegyezésemet, hogy ebből a körből kikerüljenek, eladásról és privatizációról tehát nincs és nem is lesz szó. Ezt se szándékom, se akaratom, hogy aláírjam".
Hiller István azt mondta: nem valós az a sajtóinformáció, miszerint a füzérradványi Károlyi kastélyt átadnák az MNV Zrt.-nek. 
A kulturális örökség védelméről szóló törvény megengedi a műemlékek vagyonkezelés útján történő hasznosítását, de ehhez a miniszter jóváhagyása szükséges. A miniszteri jóváhagyás attól függ - közölte korábban a tárca sajtóosztálya az MTI-vel -, hogy a vagyonkezelési szerződésben foglalt feltételek az ingatlan műemléki értékének megőrzését szolgálják-e.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!