Belföld

2009.07.02. 18:37

Árvíz: a Lajta kivételével apadás

FMH - Péntek reggel 6 órakor első fokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget a Dunán Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál, a Mosoni-Dunán Vének és Dunaszentpál között, valamint a Győr térségi folyókon - tájékoztatta a központi védelemvezető-helyettes csütörtök este az MTI-t.

feol.hu

Petrőcz Bálint elmondta: a Lajta kivételével apadnak a folyók. A Duna vízszintje Nagybajcsnál mintegy 60 centimétert csökkent a nap folyamán, a Rába vízállása Győrnél 30 centiméterrel alacsonyabb a szerda éjszakai tetőzési értéknél. 
A Lajtán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 
Ausztriában több helyen átbukik a víz a töltésen az alacsonyabban fekvő magyar mezőgazdasági területre, és hiába védik a vízügyesek a magyar védvonalat, az ár elönti a mentett oldalt. A helyzet tisztázására Janák Emil központi védelemvezető, s egyben az osztrák-magyar határvízi bizottság albizottságának vezetője egyeztetést tartott osztrák partnerével csütörtökön. 

Az MTI érdeklődésére elmondta: az osztrák fél elismerte, hogy beavatkozással nem akadályozták meg a Lajta vizének átfolyását a mélyebben fekvő magyar területre, s emiatt 180 hektár mezőgazdasági terület víz alá került. A közös bejárást követően az osztrák és a magyar szakember egybehangzóan megállapította, hogy a magyar területet elöntő víz nem szivárgó víz, hanem árvízi elöntés. Ennek a különbségtételnek a kártérítés szempontjából van jelentősége - magyarázta Janák Emil, aki az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője is. Hozzátette: a határon átfolyó víz lokalizálására kizárólag a magyar fél tett erőfeszítéseket. Így a helyzetből adódó többletköltség és többletkár is a magyar felet sújtja - szögezte le. 
A szakember tájékoztatása szerint a tényeket dokumentálták és a jegyzőkönyvet az osztrák-magyar határvízi bizottság első meghatalmazottjai elé terjesztik. 
Janák Emil közölte: Ausztriában - hegyvidéki ország lévén - nem alakítottak ki olyan árvízvédelmi szervezetet, mint amilyen a mélyebben fekvő Magyarországon működik. Ezzel magyarázható, hogy az osztrák szakemberek nem számoltak a töltésen átbukó víz átfolyásával Magyarországra.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!