Belföld

2009.06.10. 02:28

Szívek dobbanását közvetíti

A napokban üzemelték be a megyei Szent György kórházban az ELI 250 nyugalmi elektrokardiográfot, egy igen modern EKG készüléket. Szabó László, a Tó-Coop Zrt. egyik vezetője, a Magyar Köztársasági Érdemkereszt arany fokozatának kitüntetettje ajándékozta a sürgősségi osztálynak. Nem hálás beteg, jószándékú adományozó.

Móré Erzsébet

Jótékonysági koncert, papír-, kupak-, műanyag palack gyűjtés, ajándékba bútor, különböző használati tárgyak, játékok, élelmiszerek, pénzadományok - a sort lehetne folytatni, mi minden kerül önként, jó szívvel eljuttatva azokhoz, akik rászorulnak a segítségre. Rászorulnak, mert sok a gyerekük; kevés a fizetésük; mert valamilyen okból elesettek; nem tudnak magukon segíteni egy védő kar nélkül; vagy egyszerűen betegség gyötri őket. 


A fehérvári Ekker Zsoltikáért sztárok fociztak nemrég a Sóstón
Fotó: Fási László

- A mai közgazdasági bolondok házában, nem igazán az a szegény ember, akinek nincs fizetése, hanem aki beteg - a lovasberényi Szabó László nem feküdt soha a megyei kórház sürgősségi osztályán, kerülni szeretné, csak látogatóban járt arra, mégis nekik adott ajándékot. - Kontrollvizsgálaton voltam bent néhányszor, tehát nem egy hálás betegről van szó az esetemben. Amikor itt jártam, láttam, hihetetlen a leterheltségük, a sürgősségi osztályon szinte minden beteg megfordul. Nagyon remélem, hogy ez a gép, amit az orvosok, Sárkány Ágnes főorvos asszony és Kovács Attila főorvos tanácsára vásároltam az osztálynak, segít abban, hogy mielőbb visszanyerjék az egészségüket. Ez egy nagyteljesítményű, modern, nagy igénybevételre alkalmas masina, ezért választottuk ezt. Másfél, két hónap alatt megérkezett, beüzemelték.

Szomor Andrea, az osztály főnévére személyesen is köszönetet mondott az adományozónak, valamint hozzátette, hogy csupán a hétfői napon 103 beteget vizsgáltak meg a gép segítségével.

- Napi nyolcvan és száz között mozog nálunk a betegszám - tette hozzá a főnővér. - A régi EKG gépek az osztály megalakulásakor kerültek ide, tizenöt évesek voltak, a javításuk igen sokba került.

- A családom beleegyezett az adományozásba, nem kellett a családi költségvetésből elvonni ezt az összeget. Még nem is tudtam a kitüntetésről, akkor elhatároztam, ha ilyen meglepetés érne, az összeget jótékonyságra fordítom. A kitüntetésnek örülök, büszke vagyok rá, egyetlen baja van, hogy az ember nem 30 évesen kapja. Persze nem is állhatna az indoklásban, hogy a több évtizedes munkámért, a szövetkezeti törvény gyakorlati kidolgozásában való részvételért. A kitüntetés a későbbiekben is munkára kötelez, bár most volt 44 éve, hogy a szövetkezeti mozgalomban dolgozom.

Szabó László az adományozásról is véleményt mondott:

- Nem kell mindig százezrekben gondolkodni. Nyilván olyan ember tud adakozni, akinek a helyzete megengedi. Nincs jogom senkit megszólítani, de hála istennek Magyarországon van egy réteg, amelynek tagjai tudnának tenni, ha lenne rá indíttatásuk. Nem is az a lényeg egy adományban, hogy mennyibe került, hanem az, hogy miként képes segíteni. Az orvosi műszerek egyébként is drágák, ez a masina nagy tudású, hozzájárulhat az osztály még színvonalasabb munkájához.

A szövetkezeti vezető ajándéka csak egy a sorban, de sorolhatnánk a mentők, a Szeder lakótelepi beteg kislány gyógyulásáért muzsikálók, adakozók példáját. Beszélhetünk Ekker Zsoltiról is, a nyáron 4 éves székesfehérvári kisfiú a harmadik, Kínában elvégzendő - Magyarországon erre nincs lehetőség - őssejt-beültetésére vár. Ez az elengedhetetlen feltétele annak, hogy az egészségi állapota tovább javuljon, emberhez méltó élete legyen. Zsoltika ügyét korábban a Pannon Lapok Társasága és Fejér Megyei Hírlap is felkarolta - beszámoltunk állapotáról, szorgalmaztuk a kupakok gyűjtését, sok olvasónk tőlünk szerzett tudomást arról, miként támogathatná a családot -, míg napjainkban a nemes ügy intézését a fehérvári Aranyeső Alapítvány vállalta. Például azt, hogy a Pekingben olimpiai aranyérmes magyar vízilabda válogatott tagjai által aláírt labdát, továbbá az FC Fehérvár labdarúgóinak dedikált mezét és labdáját árverésen értékesíti. A vízilabda kikiáltási ára 150 ezer, míg a mez és a futballabda egyaránt 30-30 ezer forint. A licitálás június 30-án zárul, a befolyt összeg Zsolt gyógyulását szolgálja. Az EKG készülék szívzűröket szűr ki, a foltmentes ruhák gyerekeket öltöztetnek, az adakozók jó szívvel teszik, amit tesznek. A beteg embernél nincs szegényebb, elesettebb, érte kell tenni, hogy egészséges legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!