Belföld

2009.06.09. 09:19

Sólyom: az igazságszolgáltatást ki kell hagyni a politikai csatákból

A politikai csatákból teljesen ki kell hagyni az igazságszolgáltatást - figyelmeztetett Sólyom László köztársasági elnök az ügyészség napja alkalmából tartott keddi ünnepségen Budapesten, az igazságügyi palotában.

feol.hu

Az államfő beszédében kiemelte: az ügyészség politikai részrehajlással való megvádolása politikusok, kormányzati tisztviselők részéről, vagy ennek más módon való sejtetése nemcsak az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom aláásására alkalmas, de egyben kísérlet arra, hogy politikai szempontok szerint befolyásolják az ügyészség eljárását.
Sólyom László megemlítette Gyurcsány Ferenc márciusi megszólalását, amikor az akkori kormányfő nyilvánosan kétségbe vonta az ügyészség és a bíróságok pártatlanságát, ám állításának alátámasztására azóta sem említett egyetlen konkrét példát sem. Az államfő szerint az is veszélyezteti az ügyészség pártatlanságába vetett bizalmat, ha egy ellenzéki párt eljárásokat helyez kilátásba hatalomra kerülése esetére.
"Vissza kell utasítani a pártatlanság és függetlenség megkérdőjelezését, származzon az bármilyen oldalról és szándékból - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!