Belföld

2009.06.06. 08:17

Mentő ötlet: szarbanvagyunk.hu!

FMH - Itt a szezon, a turisták már keresik a felfedezendő magyarországi célpontokat. Sokan ugyanis idén inkább itthon maradnak - a települések pedig versenyezhetnek értük. A falusi turizmus és a településmarketing szempontjából azonban Fejér megye nincs éppen rózsás helyzetben...

Kovalcsik Katalin

Sok tennivalójuk van még a kistelepüléseknek, illetve lakóinak, ha pluszbevételhez akarnak jutni. A szezon kezdetén kevés olyan megyei települést lehetne megemlíteni, amely tudatosan és következetesen építgeti marketingjét - mondta Garán Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola címzetes docense, turizmustanára, aki nem mellesleg Szár polgármestere is.

- A mi településünk sikeres, de falusi turizmus szempontjából ezt nem mondhatom el. Azért is keserű pirula ez nekem, mert a szakmám is ez. A falusi turizmus lényege, hogy befogadok idegen embereket a házamba. Ez gyakorlatilag életforma, napi 24 órás feladat. Óriási lehetőségek vannak ebben manapság, egyre kevesebb pénzük van az embereknek, ezért inkább itthon maradnak. A dolog kulcsa a lakók és az önkormányzatok közötti együttműködés. Az utóbbiak persze csak támogathatják azt marketinggel, promócióval.

Ha nem polgármesterként, hanem magánemberként tehetne a falusi turizmusért Garán Éva, mindjárt más lenne a helyzet...

- Magam is kiadnám az ingatlanomat, amit egyébként eleve úgy építettem, hogy alkalmas legyen vendégfogadásra. Megmutatnám, milyen a falusi vendégasztal, amelyre a saját konyhámban főzött ételeket teszem. Olyan helyen lakom, ahol látom nap mint nap a hátizsákos turistákat: kimennek a vértesi natúrparkba, visszafelé bemennek a kocsmába, isznak egy pohár italt. Ki lehetne írni nekik, hogy délután 5 órakor, amikor jössz vissza, itt meg itt vacsora vár. Ha előre szólsz, meg is rendelheted, mit szeretnél: gulyást, pörköltet, hurkát, kolbászt. Én nem mondom, hogy ebből meg lehet gazdagodni, s azt sem, hogy nem jár munkával. De extrajövedelmet s elfoglaltságot jelent.

Minden településnek megvan a rejtett értéke. A szakember szári esetet is említ:

- Óriási siker volt télen a gyerekek lovas szános szállítása. Azt mondtam, miért ne lehetne ezt a weboldalon meghirdetni, a turinform-irodákat értesíteni? Nem kell sok program ahhoz, hogy jöjjön a turista. A falusi ember azonban nem biztos, hogy érzékeli ezt, hiszen ami neki hétköznapi, az a pesti embernek különleges. Egy csendes falusi este egy bográcsgulyás mellett is épp elég program lehet a mozgalmas, füstös hétköznapokból kiszakadó nagyvárosinak. S ezért, a nyugalomért hajlandó fizetni is.

A szakember tapasztalata szerint Fejérben működik a leggyengébben a falusi turizmus. Itt van például a legkevesebb szálláshely. A településmarketing talán segíthet...

- Ehhez azonban elengedhetetlen a helyiek büszkesége, hogy azon a településen laknak. Aki odamegy, ezt érzékeli először. Ha turizmust akarunk csinálni , a nevünk megismertetése a legnehezebb feladat - véli Garán Éva. - Ha bármilyen okból közszájon forog a név, már jól jártunk. Jó példa erre egy honlapcím, amelyet levédettem, tekintettel arra, hogy a falu neve, Szár is szerepel benne.

A szarbanvagyunk.hu hírét a média is felkapta. Amikor a tanárnő bement tanítani az ominózus eset után, felállva tapsolták.

- Egy turizmusfogadáson hangzott el ez a kijelentés, miután megtudták, hogy Szár polgármestere vagyok. Azonnal levédettem a honlapcímet, komoly kampányt akartam ráépíteni. Sajnos idő előtt durrant a dolog. Egy órával a levédetés után már jelentkezett is egy újságíró. Ezután már nem volt idő stratégiát építeni a téma köré. Ez a hajó elment. De azért van még ötletem...szarbanvagyunk.hu hírét felkapta még a média is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!