Belföld

2009.06.12. 13:15

Magosz: 2 millió tonnával kevesebb gabona

A Magosz számításai szerint, az aszály miatt 2 millió tonnával kevesebb lesz az idei termés őszi kalászos gabonából, mint tavaly.

feol.hu

Jakab István, a szervezet elnöke békéscsabai sajtótájékoztatóján pénteken elmondta: a Magosz 500 ezer tonnával nagyobb csökkenéssel számol, mint a földművelésügyi tárca, a tavalyi 5,5 millió tonnával szemben, várhatóan csak 3,5 millió tonna gabonát takaríthatnak be a gazdák, s ezzel mintegy 80 milliárd forintos veszteség éri őket. 
Az elnök szerint a kukorica terméskilátása sem alakul jól, mert az elmúlt időszakban az ország nem minden területén kaptak esőt a földek. Vannak olyan térségek, ahol a mag ötven százaléka nem kelt ki. Azokon a földeken pedig, ahol a vetés utóbb mégis kapott esőt, kikelt ugyan a vetőmag, de abból már valószínűleg nem lesz jó termés.
A várható károk enyhítésére Jakab István szerint viszont nincs pénz, mert az agrár kárenyhítési alapban tavalyról csak 800 millió forint maradt. Az idei várható befizetések elérik ugyan a 2,5 milliárd forintot, ám a kormány, illetve szaktárca által biztosítandó további két és fél milliárd forint nem szerepel az idei költségvetésében. Erre a pénzre csak a jövő évi büdzsé terhére számíthatnak a gazdák.
Jakab István szerint ezért vissza kellene adni az ágazatnak a korábban elvont 33 milliárd forintot, valamint fel kell oldani a zárolt további 7 milliárd forintot, s ezeket a forrásokat kárenyhítésre fordítani.
Az elnök emlékeztetett arra, hogy az idei aszálynak áthúzódó hatása lehet a következő évekre, hiszen a gazdák már előfinanszírozták a termést, így megfelelő bevétel hiányában nem tudnak jól felkészülni a következő esztendőre.
Az elnök jelezte, hogy komoly gondok vannak az öntözéssel is. Mint mondta, napjainkban mindössze 100 ezer hektáron öntöznek a gazdák, ami egyrészt a magas vízdíjak miatt alakult így, másrészt szinte használhatatlanok az elhanyagolt öntözőcsatornák, pedig a termelők befizetik a vízgazdálkodási társulatoknak a hektáronkénti 800-900 forintot.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!