Belföld

2009.06.25. 16:37

Draskovics: azt tettem, amit a törvény előír számomra

Megdöbbentő, hogy a fideszes Lázár János egyes médiumok rágalmazásainak szintjére süllyedt, illetve hogy a Fidesz egyik vezető politikusa a kormány egyik tagját azért gondolja elmarasztalni, mert az teljesítette a törvényben előírt kötelezettségét - reagált az MTI-nek Draskovics Tibor arra, hogy a Fidesz lemondásra szólította fel.

feol.hu

A fideszes Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy pártja szerint távoznia kell Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek az úgynevezett Hír TV-ügyben játszott szerepe miatt. A honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: pártja szeretné tisztázni, hogy egy olyan miniszter, aki "bűncselekménygyanús ügyekbe keveredik szinte évről évre", hogyan lehet az MSZP kulcsfigurája, nélkülözhetetlen politikai szereplője.
Kifejtette: a Fidesz azt várja a kormányfőtől, magyarázza meg, mi történt pontosan a Hír TV-s szerkesztő-riporterek ügyében, illetve adjon választ arra, hogy hányszor és milyen formában szokás instruálni a rendőrséget Magyarországon - főleg újságírók esetében. Lázár János szerint Bajnai Gordonnak tisztáznia kell azt is, hogy a rendőrséget milyen hatalmi bosszúkhoz kívánják felhasználni.
Ezekre reagálva Draskovics Tibor viszont azt kérdezte, milyen lehet annak a pártnak a felfogása a jogállamról, amelyik úgy gondolja, hogy egy miniszternek nem elemi kötelessége, hogy azonnal átadja a rendőrségnek a tudomására hozott, bűncselekményre utaló információkat.
Kijelentette, ő azt tette, amit a törvény előír, és aki ezzel az üggyel kapcsolatban mást állít vagy a tényeket hamis színben tünteti fel, annak a bíróság előtt rágalmazásért kell felelnie.
Az MTI kérdésére, amely szerint a sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy nyomást próbált gyakorolni Petőfi Attilára, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjére, azt mondta, éppen ezekre a hírekre utalt, amikor arról beszélt, hogy hamis színben próbálják beállítani az esetet.
Kijelentette, ő semmi mást nem tett, csak értesítette a nyomozó hatóság vezetőjét, aki erről feljegyzést készített, majd jelentést tett az országos rendőr-főkapitányság vezetőjének.
Közölte, senki, aki "ezen az ügyön alaptalanul lovagol", nem tudott semmit felmutatni azzal kapcsolatban, hogy bármilyen nyomásgyakorlás vagy a jogszabályoktól eltérő rábírási kísérlet történt volna.
Arra a kérdésre, hogy hogyan jutott az információk birtokába, azt mondta, Veres János tájékoztatta arról, hogy milyen információk jutottak tudomására, ő pedig ezeket átadta a rendőrségnek. Hozzátette, teljesen érdektelen, hogy mi volt ezeknek a tartalma, mert bűncselekményre utaló információk voltak, ezért ő ezeket a büntetőeljárási törvény előírásait követve átadta a rendőrségnek. Kijelentette, nem az ő dolga mérlegelni, hogy ezek megfelelően megalapozott információk voltak-e, mert "ha ezt tettem volna, akkor eljátszottam volna a nyomozóhatóságot".
Hangot adott annak a véleményének is, hogy ebben az esetben nem az az érdekes, hogy a történet szereplői mit csináltak, hanem az, hogy a Fidesz szerint egy miniszter hibát követ el, ha betartja a jogszabályokat. Közölte, hogy ez tűrhetetlen és elfogadhatatlan, mert a miniszternek éppen az a dolga, hogy betartsa és betartassa a törvényt.
Szerdán Lázár János párttársa, Balsai István sajtótájékoztatóján kijelentette: messze túllépett hatáskörén Draskovics Tibor a Hír TV-ügyben.
Balsai István ezt Petőfi Attilának, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének a Hír TV-ügyben tett tanúvallomására utalva közölte. E vallomásban Petőfi Attila arról számolt be - idézte a fideszes politikus -, hogy 2008. május 23-án, az igazságügyi minisztériumban tartott vezetői értekezlet után megkereste őt Draskovics Tibor, és azt a tájékoztatást adta, hogy Veres Jánostól tudomása van arról: a Hír TV két szerkesztő-riportere kábítószer-terjesztő, illetve -fogyasztó.

MTI
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!