Belföld

2009.06.23. 15:54

A víz az úr? Elönti a Duna a budapesti rakpartot

A szakemberek vasárnapra várják a Duna tetőzést a fővárosi szakaszon az esőzések következtében; a víz elönti rakpartokat; a III. kerületi védelmi bizottság kedd délutáni ülésén dönt a szükséges óvintézkedésektől.

feol.hu

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna várhatóan vasárnap 700 centiméterrel tetőzik majd Budapest térségében. Ez azt jelenti, hogy előbb a budai, majd a pesti rakpartot is le kell zárni a forgalom elől.
Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az MTI-t kedden arról tájékoztatta: Bús Balázs polgármester összehívta a védelmi bizottságot, hogy előkészítsék a szükséges óvintézkedéseket.
Rekordáradás a Dunán legutóbb három évvel ezelőtt volt. A folyó vízszintje Budapestnél 2006. április 3-án délután érte el előbb a 848 centiméteres rekordmagasságot, majd két nappal később tetőzött 861 centiméteres vízállással. Akkor a Római-parton és a Margitszigetet védőgátakat kellett építeni, és több százan dolgoztak éjjel-nappal a töltések megerősítésén és védelmén.
Árvízvédelmi szempontból a főváros területén a Római-part a legveszélyeztetettebb szakasz, de ezen a részen a gátak 10 méteres magasságig védenek.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!