Belföld

2009.05.11. 16:25

Pert indít a Magyar Televízió és a Duna TV?

Pereket indíthat a Magyar Televízió és a Duna Televízió, ha az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csökkenti a két országos kereskedelmi tévé koncessziós díját - közölték a köztévék vezetői hétfőn Budapesten. Az RTL Klub szerint a közszolgálati csatornáknak az állammal kell rendezniük működésük alapjait.

feol.hu

Cselényi László, a Duna TV elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a díjcsökkentés törvényesség szempontjából sem állná meg a helyét. A támogatás nemcsak a ténylegesen kifizetett összeg, hanem támogatás lehet egy vállalkozás számára nyújtott bármely előny, így például az adókedvezmény - ebben a vonatkozásban szelektív állami támogatásnak minősülne az ORTT által adott nagy összegű kedvezmény. Elsősorban a médiahatóságot perelnék - tette hozzá.
Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke közölte, ha vannak megfelelő jogi lehetőségek, az MTV csatlakozik a Duna TV lépéséhez.
Úgy fogalmazott, hogy a koncessziós díjak felezése "kegyelemdöfés" a közmédiumoknak.
Medveczky Balázs közölte, arra kérik a médiahatóságot, álljon ellen a két kereskedelmi adó nyomásának, és álljon ki a közszolgálati médiumok normatív finanszírozása mellett.
Elmondta, ha a testület megszavazza a koncessziós díj csökkentésére vonatkozó kérelmet, akkor az az MTV-nek mintegy 600, a Duna TV-nek mintegy 300 millió forintos kiesést jelentene.
Cselényi László azt mondta, ha ezt "elveszik tőlünk, a Duna Televízió képes összeroppanni".
Arra a kérdésre, hogy mit tartanának optimális médiafinanszírozásnak, Medveczky Balázs úgy válaszolt: mindenekelőtt pontosan kellene meghatározni, mit jelent a közszolgálatiság és milyen műsortípusokat várnak el a közmédiumoktól. Ha megállapítható, hogy milyen típusból mennyi kell, akkor műsoralapon lehetne finanszírozni - tette hozzá.
Cselényi László szerint akkor lenne stabil a rendszer, ha ismét szednének előfizetési díjakat, és azt egy független szervezet osztaná szét igazságosan.
Az RTL Klub hétfői közleménye szerint "nem vitás, hogy a közszolgálati csatornák működtetése állami feladat, ezért ezeknek a műsorszolgáltatóknak az állammal kell rendezniük működésük alapjait". Emlékeztettek arra: a társaság által befizetett összegből nem a közmédiumokat finanszírozzák, így annak "esetleges csökkentése nem vonna el tőlük forrást", hiszen az RTL Klub befizetése a Műsorszolgáltatási Alapba kerül, amelynek felhasználásáról az ORTT dönt.
Megemlítik: ebből tartja fenn az ORTT saját Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézetét, valamint támogat helyi televíziókat, határon túli színházi fesztivált, és a törvény szerint ebből kellene támogatnia a digitális átállást is. (A TV2 koncessziós díját 70:30 arányban osztják szét a Magyar Televízió és a Duna TV között.)
Az indokokról szólva megemlítik: azok elsődlegesen függetlenek a válságtól; "meggyőződésünk ugyanis, hogy az Európában példátlanul és egyedülállóan magas műsorszolgáltatási díjak irreálisak, bármely nemzetközi összehasonlításban kiugrónak számítanak", hiszen az unió több országában évente alig néhány száz euró a díj, de az országok többségében az állam nem is szed be koncessziós díjat.
A jelenlegi magyar televíziós piacon a nagy csatornákat átlagon felül sújtó gazdasági válság csak ezt, az egyébként is irreálisan magas terhet tette "még elviselhetetlenebbé" - áll a közleményben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!