Belföld

2009.05.21. 15:14

Oszkó: jövőre megszűnik több kisadó, csökken az illeték

A kormány az egyszerűsítés jegyében szeretne minél több nehezen adminisztrálható, a vállalkozásoknak sok terhet jelentő kis adótól megszabadulni - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

feol.hu

Így megszűnik a kulturális járulék, a munkaadói és a munkavállalói járulék, a tételes egészségügyi hozzájárulás, valamint a magánszemélyek és a vállalkozások különadója.
Ez nem azt jelenti, hogy ezekre a célokra nem költenek, ezekre a forrást a költségvetés biztosítja majd - tette hozzá.
Emellett az adóbevallások rendszerét is szeretnék egyszerűsíteni. Az iparűzési adó (ipa) ezután is önkormányzati bevétel marad, jellegét és mértékét önkormányzati rendelettel szabályozzák, ám a jövő évtől az APEH szedi be és ellenőrzi, s bevallani is az adóhatóságnak kell - mondta a pénzügyminiszter.
Az illetékek rendszerét is átalakítják. Oszkó Péter szerint olyan illetékmértéket szeretnének meghatározni, amelyet az ingatlanpiac jelenleg el tud viselni, és hosszú távon is segíti a működését. Az illeték általános mértéke 4 százalék lesz, a lakások esetében pedig 2 és 4 százalék.
"Azonban elvárjuk, hogy ezt a lényegesen kisebb mértékű illetéket már mindenki megfizesse" - mondta Oszkó Péter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!