Belföld

2009.05.14. 04:44

Délutánig kell leadni az ajánlószelvények megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvet

FMH - Ma 16 óráig kell eljuttatniuk a pártoknak a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvények megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyveket az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

feol.hu

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. Az ajánlószelvényeket múlt pénteken 16 óráig kellett leadni az OVB-nél. 
Az OVB a leadott érvényes ajánlószelvények és dokumentumok alapján nyilvántartásba vette a Jobbik, az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MCF Roma Összefogás Párt, továbbá a Fidesz-KDNP és Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listáit a június 7-ei EP-választásra. A választáson tehát tíz párt nyolc listán indulhat. (Két-két párt közös listát állított.)
    
A pártoknak az ajánlószelvény-gyűjtés megkezdése előtt nyilvántartásba kellett vetetniük magukat az OVB-nél, ezt 27 párt tette meg. Az ajánlószelvényekről másolatot készíteni tilos, az azokon szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel senki. 
Azoknak a pártoknak, amelyek ugyan nyilvántartásba vetették magukat, de mégsem tudták összegyűjteni a 20 ezer ajánlást, az összegyűjtött ajánlásokat május 11-én 16 óráig meg kellett semmisíteniük. Azoknak a pártoknak pedig, amelyek nem minden ajánlást adtak le az OVB-nek, a le nem adott szelvényeket szintén hétfő délutánig kellett megsemmisíteniük. A parlamenti pártok az MTI megkeresésére hétfőn úgy nyilatkoztak, hogy eleget tettek a törvényi kötelezettségüknek és megsemmisítették a le nem adott ajánlószelvényeket. 
A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet pedig ma 16 óráig kell eljuttatni a választási bizottságnak.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!