Belföld

2009.04.29. 11:21

Vizsgálat a Péti Nitrogénműveknek nyújtott mentőcsomag ügyében

FMH - Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Péti Nitrogénművek megmentése érdekében hozott intézkedések sértik-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat - jelentették be szerdán Brüsszelben.

feol.hu

Az intézkedések a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott, összesen mintegy 85 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitelt érintik. Magyarország nem jelentette be ezeket az intézkedéseket, és a brüsszeli bizottságnak kételyei vannak afelől, hogy azok összeegyeztethetőek-e az állami támogatások közösségi szabályaival. A vizsgálat során az érdekelt felek észrevételeket tehetnek a vizsgált intézkedéssel kapcsolatban.
    
Neelie Kroes versenypolitikai EU-biztos a vizsgálat bejelentése kapcsán hangsúlyozta: a tagállamok kormányai segíthetnek ugyan a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak, ennek feltétele azonban az, hogy be kell tartaniuk az unió állami támogatási szabályait.
    
"E szabályok azt biztosítják, hogy a segítség valóban az érintett vállalkozás javát szolgálja, anélkül, hogy közben aránytalanul torzítaná a versenyt. Ezeket az intézkedéseket azonban a Bizottság felé be kell jelenteni, és csak a bizottsági jóváhagyást követően lehet végrehajtani" - tette hozzá.
    
A brüsszeli bizottság - közölték az unió székhelyén - tavaly decemberben figyelt fel a műtrágyagyártó Péti Nitrogénművek Zrt. számára nyújtandó lehetséges támogatásra, miután a sajtóban több cikk is megjelent a magyar kormány kezességvállalási szándékáról. Sajtóhírek szerint a Péti Nitrogénművek 2008 októberében kénytelen volt leállítani a termelést, és az intézkedésekkel a vállalkozás működésének újraindításához kívántak támogatást nyújtani. A kezességvállalás egy 52 millió eurós beruházási hitelre, valamint egy 10 milliárd forint összegű hitelre vonatkozott, amelyeket a száz százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank nyújtott a társaságnak. Magyarország elmulasztotta ezen intézkedéseket bejelenteni a Bizottságnak - hangsúlyozzák az unióban.
    
Az intézkedések előzetes értékelése során a brüsszeli bizottság úgy ítélte meg, hogy azok állami támogatásnak minősülhetnek. A testületnek komoly kétségei vannak azt illetően, hogy az intézkedések összeegyeztethetők-e a közös piaccal. A hivatalos, mélyreható vizsgálati eljárás elindítása lehetővé teszi, hogy az intézkedést alaposabban értékelhesse Brüsszel.
    
A bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után a határozat bizalmas adatokat nem tartalmazó változatát közzéteszik az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának honlapján található állami támogatások nyilvántartásában.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!