Belföld

2009.04.23. 08:16

Kárpátaljai magyar problémákról nem tárgyal Juscsenko Magyarországon

Budapest - A Budapestre látogató ukrán hivatalos küldöttségnek valószínűleg kellemetlen lenne, ha a kárpátaljai magyarság jogos követelései is terítékre kerülnének a tárgyalások során - írta csütörtökön a beregszászi Kárpátalja című hetilap Viktor Juscsenko ukrán elnök április 28-29-re tervezett hivatalos magyarországi látogatása kapcsán.

feol.hu

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez (KMKSZ) közel álló lap szerkesztőségi cikke szerint a Budapestre utazó ukrán küldöttség tagjai között a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek egyetlen képviselője sem kapott helyet. "Így olyan, a kárpátaljai magyarság létét veszélyeztető, húsbavágó problémák első kézből való felvetését tették lehetetlenné ukrán részről, mint az iskolarendszerünk felszámolására irányuló hivatalos próbálkozások, a független vizsgaközpontok bevezetésével a magyar gyerekek felsőoktatásban való részvételének akadályozása, illetve az utóbbi időben a magyarság elleni nacionalista támadások és hangulatkeltés felerősödése" - olvasható az írásban.

A hetilap ennek kapcsán azt valószínűsíti, hogy az ukrán delegációnak kellemetlen lenne, ha a kárpátaljai magyarság jogos követelései is terítékre kerülnének a megbeszéléseken.
"A tárgyalásokon való kárpátaljai magyar jelenlét eddig is azért volt fontos, hogy ezeket a problémákat felvessék és megoldásukat kérjék az érintettek, nem pedig azért, hogy valamiféle tévesen értelmezett +híd+ szerepet játsszanak a két ország internacionalista +béke-barátság+ szlogen mögé bújtatott hivatalos találkozóin" - emlékeztetett a beregszászi hetilap.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!