Belföld

2009.04.24. 13:45

Az amerikaiakat még nem kereste meg az Irakban lelőtt férfi családja a kártérítés miatt

FMH - A budapesti amerikai nagykövetséget még nem kereste meg az Irakban március végén lelőtt férfi családja - mondta Jan Krc amerikai sajtóattasé pénteken.

feol.hu

A nagykövetségre eddig nem érkezett levél sem a családtól, sem a hozzátartozókat képviselő ügyvédtől. A diplomáciai képviselet eddig csak a sajtóból értesült a család szándékairól - mondta a sajtóattasé.
    
Jan Krc hozzátette: ha a nagykövetségre megérkezne a levél, akkor azt továbbítanák az illetékes amerikai hatóságnak. A sajtóattasé az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy a csütörtöki tájékoztatás után a vizsgálat lezárását követően újra tájékoztatják majd a magyar Külügyminisztériumot az iraki esetről.
    
A március végén megölt Bogdán Tibort kedden temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán. A férfit, aki teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, munka közben lőtték le az iraki Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.
    
Az elhunyt családja csütörtökön jelentette be, hogy másfél millió dolláros - mintegy 350 millió forintos - kártérítési pert indítanak. A férfi egyik testvére, Bogdán Margit arról is beszélt, hogy továbbra sem kaptak hivatalos magyarázatot Bogdán Tibor halálára.
    
A család jogi képviselője Bárándy György lesz. Az ügyvéd az MTI-nek azt mondta, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén is tárgyalni szeretne a lehetőségekről, akár egy peren kívüli egyezségre is számítva.
    
Bárándy György képviselte hat évvel ezelőtt a győri Varga-Balázs Péter családját a fiatalember halálának ügyében. A férfit szintén a TOIFOR alkalmazásában érte halálos lövés Irakban.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!