Belföld

2009.04.10. 10:39

A Fidesz szerint csökkenteni kell az állami cégek vezetőinek fizetését!

Budapest - Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz az állami vállalatvezetők "elfogadhatatlanul magas" fizetésének jelentős csökkentéséről - közölte Balsai István, a párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

feol.hu

A határozati javaslatban a Fidesz azt kéri: az Országgyűlés szólítsa fel a kormányt, hogy a részvényesi jogok gyakorlójaként haladéktalanul tegyen lépéseket a kizárólagos állami tulajdonú vagy többségi állami részesedésű, zártkörűen működő részvénytársaságok ügyvezetését ellátó vezető tisztségviselők fizetésének jelentős csökkentése érdekében.
Azt kérik, hogy a cégvezetők javadalmazását a valós helyzethez és a valós teljesítményhez igazítsák - mondta Balsai István.
Kifejtette: a javaslat szerint az Országgyűlés felszólítja a kormányt arra is, vizsgálja ki, hogyan fordulhatott elő, hogy az állami vállalatok eltitkolták vezetőik fizetését, és megvalósult-e ezzel kapcsolatban valamilyen jogsértés.
Miközben a megalakulásra váró új kormány feje szenvedést, vért és könnyeket ígérget mindenkinek, miközben a magyar lakosság döntő többségének elviselhetetlen helyzete tovább fog romlani, eközben került napvilágra az az arcpirító adat- és névsor, amely az állami cégvezetők fizetéséről szól - mondta a fideszes politikus.
A politikus emlékeztetett a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésre, miszerint tucatnyi állami cég vezetőjének javadalmazását kell nyilvánosságra hozni.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen egy indexes újságíró indított pert közérdekű adatok nyilvánossága címén. A felperes jogi képviselője, Schiffer András csütörtökön az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy tucatnyi állami vállalat igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak fizetésére, egyéni juttatásaira, illetve végkielégítésére voltak kíváncsiak.
Balsai István sajtótájékoztatóján kifejtette, "megtudtuk, hogy a többségében veszteséges, vagy egyáltalán nem nyereségorientált magyar nagy cégek vezetői" 60-70-80 millió forintokat keresnek évente a prémiummal együtt.
Példaként említette a MÁV Zrt.-t, amely - mint fogalmazott -, százmilliárdos veszteséget görget maga előtt, vezetőjének mégis 145-150 millió forint az éves jövedelme, ami "arcátlanul magas".
Összességében a képviselő felháborítónak nevezte a magyar állam tulajdonában álló cégek vezetőinek fizetését, és hozzáfűzte: az Országgyűlésnek nemcsak joga, hanem kötelessége is egy olyan felhívást intéznie a kormányhoz, amely a Fidesz határozati tervezetében szerepel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!