Belföld

2009.01.07. 03:29

Barátságtalan a tél, nem enged a fagy

<b>Székesfehérvár</b> - Nem szokatlan, nem szélsőséges az idei tél, ám december 20-a óta nem emelkedett a hőmérséklet a bűvös nulla fölé. S a fűtési díjak is befolyásolják a kedvet.

Zsohár Melinda

A mérsékelt égövi Kárpát-medencében január a leghidegebb hónap, s idén mégcsak nem is annyira! Azért érezzük kíméletlenebbnek az időjárást, mert hosszan tart a fagyos időszak, december 20-a óta nem enged az idő - fogalmazza meg pontosan Nadrai Attila meteorológus a közérzetünket lehangoló körülményeket. Mellesleg vigasztalást sem tud nyújtani a hírekben vészjóslóan csengő ukrán-orosz gázvita mellé, amely a magyarokat is érinti. A városokban, de számos faluban is kizárólag vezetékes gázzal fűtenek, melegítenek vizet, főznek, a kényelmes, tiszta megoldásért pedig nem csak drága árat fizetnek, de a csapot csavargató hosszú kezektől is félhetnek. A tűzifa ára is felszökött, de sok helyütt előszedik a kályhákat, teatűzhelyeket. A fűtött lakásban derűsebbnek hat a kinti világ, a hideg szoba vigasztalansággal tölti el a szegényeket. Csütörtöktől újabb lehűlés várható, s legalább január 14-éig nem hoz enyhülést a lég. Hónak híre-hamva sincs, se közel, se távol, a vasárnapig tartó száraz hideget nyúlós, nyálkás pára váltja fel. Jó hír azonban, hogy a beharangozott, de nem várt influenzajárvány nem érkezett meg.

A mai napi leghidegebbet 1947-ben mérték Baján, a hőmérő mínusz 24,6 fokot mutatott, míg 2001-ben plusz 17,6 fokban sétálgattak január 7-én, legalábbis Kiskunmajsán feltétlenül. Most az éjszakai, hajnali hőmérséklet mínusz 10-15 foknál nem lesz magasabb, s nappal is mínusz öt fokos maximumokkal számolhatunk az Országos Meterorológiai Szolgálat szakembere szerint. A hegyekben havazott, Kékestetőn 19 centiméter, Dobogókőn 5-10 centiméteres a hó, síelni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!