Belföld

2005.05.02. 12:32

A legtöbben a papírt válogatják külön

A legtöbben a papírt válogatják külön

Mórocz Zsolt

rn

AZ ÖKO-Pannon Kht. által végzett felmérésbõl kiderül: egyre többen használjuk országszerte a szelektív hulladékgyûjtési rendszert, bár a falvakban egyelõre még kevesebben "válogatnak". Azokon a településeken, ahol a lakosságnak módja van a szelektív gyûjtésre, a megkérdezettek 60 százaléka él a lehetõséggel: a városokban élõk között 62, a falvakban élõknél 55 százalék használja ki ezt.
Vidéken az idõhiány, a városokban a helyhiány befolyásolja leginkább válogatós kedvünket. Ami az anyagokat illeti: vezet a papír és a mûanyag az üveg elõtt. Az összes megkérdezett 31 százaléka a papír, 27 százaléka a mûanyag, 22 százaléka az üveg, 8,5 százaléka pedig a fém csomagolási hulladékokat gyûjti leggyakrabban. A városok és a falvak lakói szinte ugyanolyan arányban gyûjtik az egyes anyagfajtákat, csak a zöldhulladék gyûjtése mutat eltérést.

rn

A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek szerint a lakosság további rétegei volnának megnyerhetõek a szelektív hulladékgyûjtés ügyének. Ehhez arra volna szükség - vélik, hogy az iskolában legyen szó a hulladékgazdálkodásról, helyezzenek ki több gyûjtõszigetet és legyen olcsóbb a maradék kommunális hulladék elszállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!