Bakonycsernye

2017.06.13. 19:00

Ötvenéves a falutábor - Zászlófelvonást tartottak, napiparancsot olvastak fel a jubileumon

BAKONYCSERNYE A napokban ünnepelték a község önkormányzatának a tulajdonában lévő, balatonszepezdi tábor fennállásának 50. évfordulóját.

B. Kiss László

Ez alkalomból egy igazi retrónapot szerveztek, ahol volt zászlófelvonás, napiparancs felolvasása, harci túra, minden, ami kell. A táborban megfordultak az egykori diákok, tanárok, akiknek a gyerekkori élményeit jelentette a tábor. Természetesen voltak ünnepi beszédek. Többek között Szalay Béla, az általános iskola volt igazgatója mesélt a tábor kialakulásának történetéről, felelevenítette a kezdeti időszakot egészen a hetvenes évekig. Kiemelte Krausz Károlyt, az iskola nyugalmazott tanárát, aki a kezdetektől több évtizeden át szívügyének tekintette a tábor sorsát. Boleraczki István, a korábbi polgármester a '80-as és '90-es évek történéseit mesélte el, kiemelve azt az időszakot, amikor Csernyének peres úton kellett visszaszereznie a tábor tulajdonjogát, hiszen a hetvenes évek végén „központi" nyomásra a tábort át kellett adni a móri járás tulajdonába. Szólt a Móri Kistérségi Társulás sikeres pályázatáról (2005) is, melynek eredményeképp felépült az a négy faház, ahol összesen 32 fő szállásolását tudják jelenleg is megoldani. Emellett természetesen sátorban is van lehetőség továbbra is táborozni.

Az önkormányzat négy éve, pályázat alapján találta meg a jelenlegi üzemeltetőt, a Bakonycsernyei Iskolásokért Alapítványt. A szervezet elnöke, Berze Attiláné mesélt a tábor jelenéről, mindennapjairól. Kiemelte, hogy az alapítvány tagjai, úgy, mint a régmúltban is, ingyen végzik a munkájukat.

Turi Balázs polgármester Fidrich Tamásné jegyző asszonnyal elismerő oklevelet adott át Szalay Bélának, Boleraczki Istvánnak, és az ünnepségen díszvendégként jelen lévő Krausz Károlynak a tábor életében hosszú éveken keresztül végzett kiemelkedő szerepükért.

A jelenlévők néma főhajtással emlékeztek meg néhai Kis Lajos iskolaigazgatóról, akinek kezdeményezésére választották ki a szepezdi tábor területét, Ő - Ecseri Sándor volt tanácselnökkel - együtt „tette le a tábor alapkövét".

A jubileumi programban több mint 150 résztvevő megtekintette az alapítvány által összegyűjtött, a tábor életéről szóló, régi fényképekből álló kiállítást is. Az évforduló alkalmával egy emlékfát is elültettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!