Bakonycsernye

2014.03.11. 14:55

Vásár lesz a templomnál Bakonycsernyén

Bakonycsernye - Templomfelújítás után, a templomkertben rendezendő termelői vásár előtt a népes, helyi evangélikus gyülekezet.

B. Kiss László

Ünnepi istentiszteletet tartottak Bakonycsernyén annak örömére, hogy 22.5 millió forint pályázati támogatásból felújították a műemlék evangélikus templomot. Igét Szemerei János püspök, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület lelkészi vezetője hirdetett, s több más kiemelkedő egyházi és világi személy mellett jelen volt Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök püspöke is. Az ünnepi istentiszteletet közgyűlés követte, ahol Szarka István, a községben szolgáló esperes ismertette az elvégzett felújítási munkákat, melyek az oltár és orgona kivételével kiterjedtek a teljes templombelsőre, sőt részlegesen azon is túl. Az esperes a gyülekezet terveiről is szólt. Arról, hogy szeretnék megvalósítani 13 éve dédelgetett álmukat: megépíteni az evangélikus óvodát. De a lelki megújulásra is szükség van, úgy a csernyei hívek, mint az egész magyar társadalom számára mondta el.

Szarka István, Szemerei János és Szarka Éva a felújított templomban tartott ünnepi istentiszteleten (Fotó: Kadlecsik István)

A bakonycsernyei gyülekezet nem csupán a megyében, de az egész Dunántúlon a legnépesebb falusi evangélikus közösség. Létrejötte a török utáni időkre tehető, amikor a munkaerő égető hiánya miatt a környéket birtokló katolikus grófok, a Zichyek belegyeztek abba, hogy az elnéptelenedett pusztákra szlovák anyanyelvű, evangélikus vallású jobbágyok is jöjjenek. A népes gyülekezet kialakulásában nem csupán az itteni evangélikusok példás, hitvalló élete, az ide érkezők iránt tanúsított nyitottsága játszott szerepet, de az egykori kisgyóni és balinkai szénbányák jelentette munkaalkalom is. Ezek működése idején a gyülekezet létszáma meghaladta a 2200 főt. Mára ez a szám 1395-re csökkent tudtuk meg a lelkipásztortól. Szarka István feleségével, Szarka Évával 1998 őszétől szolgál lelkészházaspárként Bakonycsernyén, A környékbeli evangélikus gyülekezetek munkáját is segítik. Három gyermeket nevelnek, akik közül ketten már az önálló életet tanulják.

- Igyekszünk jó példát mutatva úgy nevelni őket, hogy számukra és tágabb környezetük számára is is vonzó legyen a Krisztus szeretetéből táplálkozó életünk - fogalmaz róluk beszélve Szarka István. A gyülekezet március 14-én, 15 órától egyébként bormustrát rendez. Április 12-én pedig hagyomány idéző termelői piac lesz a templom körül. Mégpedig nem először. A vásár megrendezése abból a hitből táplálkozik, hogy az egyház nem csak a lelket, de a testet, sőt az egész társadalmat is gyógyítani képes. Így e vásár nem csupán egy nosztalgikus rendezvény kíván lenni, hanem kifejezi azt a meggyőződést is, hogy a rendszerváltást megszenvedő, hagyományos vidéki élet újjáéledésében is szerepet játszhat a közösségük fejtette ki lapunknak az esperes. Reggel nyolctól tehát szabad lesz a vásár, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!