fizikai és pszichikai állapot

2018.05.19. 08:00

Milyen kutya számít veszélyes ebnek?

Sajnos előfordul, ezért külön szabályozza az állattartási törvény, mit kell tenni, ha egy kutya megharap valakit. Ám a törvény szerint a veszélyessé nyilvánításhoz gyakran elég az is, ha csak feltételezhető, hogy a kutya harapni fog. Íme az állatok védelméről szóló törvény idevonatkozó rendelkezései.

S. Töttő Rita

A veszélyessé nyilvánított eb tartása szigorúan szabályozott

Forrás: shutterstock

Arról már szóltunk, hogy ma Magyarországon nincsenek már külön veszélyesnek nyilvánított kutyafajták. Egyedenként lehet veszélyessé nyilvánítani egy-egy ebet, ha arra szükség van. Az állatvédelmi törvény úgy fogalmaz, hogy akkor lehet veszélyesnek minősíteni egy kutyát, ha az fizikai sérülést okozott. De gyakran elég az is, ha az eb fizikai vagy pszichikai állapota alapján feltételezhető, hogy az embernek fizikai sérülést okozhat, és ez a veszélyhelyzet kizárólag az eb veszélyesnek minősítésével hárítható el.

A veszélyessé nyilvánított eb tartása szigorúan szabályozott
Forrás: shutterstock

Ahhoz, hogy egy kutyát veszélyesnek lehessen minősíteni, az eljárásba be kell vonni az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértőt. E szakemberek listája megtalálható az állatvédelmi hatóság honlapján, ahol közzéteszi a szakértői névjegyzékben szereplő személyek nevét, telefonos elérhetőségét, valamint elektronikus levélcímét. Ha már megtörtént a veszélyessé nyilvánítás, akkor az a kutya csak engedéllyel, meghatározott feltételekkel és módon, ivartalanítva és elektronikus azonosítóval megjelölve tartható.

Ezeket a kutyákat tilos szaporítani, tenyészteni, kiállításra, versenyekre vinni, őrző-védő feladatokra használni, behozni az országba, illetve kivinni őket. Ha úgy vesszük, a veszélyes eb „polgári jogi szempontból” vadállat.

A törvény szerint az adott település jegyzője kérheti az állatvédelmi hatóságtól az eb egyedi veszélyessé minősítését. Az igazság az, hogy nem minden esetben maradhat az állat a gazdájánál. Az állatvédelmi hatóság elrendelheti a kutya azonnali elkobzását, ha az állat súlyos vagy maradandó kimenetelű, ne adj isten halálos sérülést okozott egy embernek. Mindezekhez persze jogerős határozat kell, ám ennek birtokában minden olyan beavatkozás, melyet az állatvédelmi hatóság elvégzett – ilyen lehet az ivartalanítás, mikrochipezés, elkobzás, szállítás, tartás és az eb életének kioltási költségei – az eb tulajdonosát terhelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!