a sok fürdés sem jó

2020.08.02. 07:45

Mennyit pancsoljon kedvencünk?

A kutya fürdetésének gyakorisága még azok számára sem mindig egyértelmű, akik évek óta együtt élnek az ember legjobb barátjával. Vajon milyen gyakran kerítsünk rá sort? És mivel?

S. Töttő Rita

A tisztálkodás a kutya életében is fontos, de ne legyen túl gyakori

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Évente 4-5 alkalomnál nincs szüksége több fürdetésre egy lakásban élő kutyának sem – ez a lényege az ebek csutakolási gyakoriságának. Persze más helyzet az, amikor sárba vagy valami még csúnyább dologba „panírozza” magát a kedves négylábú – olyankor nem kérdés, hogy mindenki közérzetének javulása érdekében szükséges a tisztálkodás. A túl gyakori fürdetés azonban kiszárítja, korpássá teheti a bőrt, elveszti a természetesen védőréteget, amely láthatatlanul óvja a bőr felületét.

A tisztálkodás a kutya életében is fontos, de ne legyen túl gyakori
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Csutakolás előtt érdemes kikefélni a szőrt, megszüntetni a csomósodásokat, ami egy hosszabb szőrű kutya esetén több helyen is előfordulhat. A fürdetés a legtöbb kutya számára nem tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé, ezért érdemes jutalmazással, kedves, nyugtató szavakkal végezni. Gondoskodjunk a csúszásmentességről, hogy biztonságban érezze magát az állat. A fürdetés történjen kutyasamponnal – amely lehet speciálisan hosszú vagy rövid szőrre való, lehet érzékeny bőrű kutyának való és még sokféle. Semmiképpen nem javasolt azonban az emberi használatra szánt változat.

Óvatosan emeljük ki az állatot a zuhany alól vagy fürdőkádból, erre a legjobb megoldás, kisebb testű kutya esetén, ha törölközőbe bugyoláljuk, akkor nem tud kicsúszni. A nagyobb kutya maga fog kiugrani, éppen ezért előtte jó alaposan töröljük szárazra, amennyire lehet. A hajszárítóval bánjunk óvatosan, sose állítsuk forró fokozatra, mert megégethetjük vele a kutya bőrét. Ha kiskorától hozzá van szoktatva, akkor nem fog félni tőle, egyébként nem fogja kedvelni. De nyáron ettől el is lehet tekinteni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!