Komplex rálátást kaphatunk a vonulási szokásokról

2018.09.27. 14:00

Madarak megfigyelés alatt Fejérben is

Október első hétvégéjén rendezik meg idén az európai madármegfigyelő napokat, amelyhez Magyarország – azon belül pedig Fejér megye – is csatlakozott. Az akció nemcsak a természetbarátok hasznos időtöltése, hanem verseny is egyben, melyen Magyarország rendre dobogós helyen szerepel.

S. Töttő Rita

A madármegfigyelés európai szinten válik igazán érdekessé. Fejér megyében is lesznek programok

Forrás: shutterstock

A madártani szervezetek szövetsége, a BirdLife International indította útjára az európai madármegfigyelő napok rendezvénysorozatát 1992-ben – írja a program idei évi bevezetőjében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Jelentős eredményeket értek el a program segítségével az elmúlt évtizedekben: az európai szintű információgyűjtés ugyanis komplex rálátást biztosít a madarak vonulási szokásaira, a programok segítségével pedig nem mellesleg sikerül megszólítani a természet iránt elkötelezett csoportokat, közösségeket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az európai madármegfigyelő napok magyarországi koordinátoraként igen aktív részt vállal az esemény lebonyolításában, melynek köszönhetően az európai államok között zajló versenyen rendre dobogós helyen végez Magyarország. Tavaly óta már online felületen is lehetőség van beküldeni a megfigyeléseket, s mivel egyébként okostelefonon is jól működik a felület, ezért akár a helyszínről is beküldhetők az adatok. Az alapadatokon túl kérik többek közt a megfigyelt fajok nevét, azok példányszámát, vagy éppen a ritka fajok megfigyeléséről szóló információkat.

A madármegfigyelés európai szinten válik igazán érdekessé. Fejér megyében is lesznek programok
Fotó: shutterstock

Fejér megye minden évben jelentős részt vállal a madármegfigyelő napok programjaiból. Idén sem lesz ez másként. Október 6-án és 7-én a Dinnyési-fertő Madárdal tanösvényén lesz madármegfigyelés és madárgyűrűzés. Mindkét napon lesznek hosszabb gyalogtúrák is Elza-majorba, illetve vissza Dinnyésre. Ugyanekkor, szombaton és vasárnap is, a seregélyesi Elza-majorban szintén várhatók hasonló programok, ahogy az agárdi Madárvártánál is. Ez utóbbi helyszínen a madármegfigyelés és madárgyűrűzés mellett alkalmanként kenutúrát indítanak a Velencei-tavon. A pátkai víztározónál október 6-án, eső esetén azonban másnap lesz madármegfigyelés. Itt eltérő hosszúságú túrákat szerveznek kezdőknek, családosoknak, illetve tapasztaltabb madarászoknak. A túrák találkozópontja a pátkai sportpálya parkolója (Gál köz) lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!