Frissen Fejérből

2021.06.15. 14:00

Kellemetlen levél emlékeztette Olvasónkat szeretett kedvencére

Egy tíz éve elpusztult kutya oltásai felől érdeklődött az állatorvos egy bodajki gazdinál. Persze azt nem tudta, hogy az állat már nem él – ellenben kiderült, hogy a gazdák kötelessége ezt bejelenteni. Erről azonban nem igazán tud senki.

S. Töttő Rita

A gondoskodás mindig felelősségteljes volt

Fotó: Pixabay

Különös levelet kapott a minap egy bodajki lakos. Skót juhász kutyája kapcsán hívták fel a figyelmét arra, hogy az állat oltása nem szerepel a nyilvántartásukban, így kéretik bemutatni az oltási könyvét. A Fejér Megyei Kormányhivatal Bicskei Járási Hivatala által küldött levél vége pedig azzal zárult: ha ezt nem teszi meg, hatósági eljárásra számíthat. – Azt sem tudtam hirtelen, mit gondoljak erről az egészről. Hogy miért? Ez a kutya 2002. május 6-án született, és idén tavasszal tíz éve, hogy meghalt! Egész életében felelősségteljesen gondoskodtam róla, mint ahogy minden más állatomról, minden oltást megkapott. Tíz év után mit akarnak? Miért most jutott eszükbe, hogy felszólítsanak? Milyen adatbázisból dolgoznak, ha ez csak most derült ki? – záporoztak a kérdések a gazditól.

A gondoskodás mindig felelősségteljes volt
Fotó: Pixabay

Első nekifutásra valóban meghökkentőnek tűnik az ügy, s bár ritkán, de előfordulnak tizenkilenc éves kutyák – noha nem épp skót juhászok. A gazdi nagy nehezen elérte a levelet szignáló orvost, s azt a tájékoztatást kapta, hogy ha elpusztult a kutya, akkor azt neki „kutya kötelessége” lett volna bejelenteni. Jogszabály írja elő – ezen aztán még jobban megdöbbent a rutinos állattartó. Azt ugyanis mindenki tudja, hogy a chip kötelező, de hogy az állat elpusztulását is be kell jelenteni – na ez sokaknak új. Sziebert Gergely megyei főállatorvos ezt kérésünkre meg is erősítette, és választ adott az olvasó kérdéseire is:

Sziebert Gergely megyei főállatorvos segített
Fotó: Archív

– Magyarországon 2013. január 1-je óta a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók. Tulajdonosváltás, a tartási helyének megváltozása, vagy az állat elpusztulása esetén az eb tartója az adatváltozást 8 napon belül köteles a magánállatorvossal az adatbázisban regisztráltatni. Az eb tartójának rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal, az állat azonosítására vonatkozó adatokkal és dokumentumokkal is – kaptuk a tájékoztatást.

A chipet beültető állatorvos feladata az állat adatait a nyilvántartó országos elektronikus adatbázisban regisztrálni, melyet úgy hívnak, hogy PetVetData. Ebben az adatbázisban tüntetik fel az állatorvosok az ebek adatait, ebből dolgoznak. S most már azt is tudjuk, hogy itt kellene feltüntetni azt is, ha a kutya már az örök vadászmezőkön kergeti tovább a nyulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!