ritkaság került elő új területen

2018.08.08. 07:00

Fokozottan védett lepkefajt találtak Fejér megyében

A speciális élőhely, illetve tápnövény igényű sztyeplepkének ez az első bizonyított Fejér megyei megkerülése! 

Feol.hu

Forrás: shutterstock

Augusztus 4-én Danyik Tibor, Kemenczey Zita és Csihar László Székesfehérvár mellett sikeresen kutatott a fokozottan védett, Natura 2000 jelölő sztyeplepke (Catopta thrips) után. Az éjszakai lámpás keresés során 4 példány hím, illetve 2 példány nőstény egyed került meg és sikerült rögzíteni a párosodásukat is.

A sztyeplepke hazai populációi száraz vagy félszáraz gyepekhez kötődnek, elterjedését magasabb térszinteken – így a hegylábi területeken is – mindenhol a löszborítás határozza meg. A faj egynemzedékes, az imágók rajzása július közepén kezdődik, és augusztus elejéig tart. Repülésüket már szürkületben megkezdik, viszont aktivitásuk rendkívül rövid idejű, jellemzően a szürkületi időszakot követő órában repülnek.

Ez a lepkefaj egykor sokfelé elterjedt lehetett, ám állományai az utóbbi száz évben drasztikusan visszaszorultak. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a löszgyepek kiterjedését a mezőgazdasági növénytermesztés térhódítása a múlt században radikálisan lecsökkentette.

A mostani kutatás előzménye, hogy a vizsgált területről egy évvel ezelőtt a kirepülő egyedek után visszamaradt bábbőrök már előkerültek, de akkor kifejlett példányokkal nem sikerült találkozni. Az alapvetően rosszul repülő faj első megkerülése további kutatásokat tesz szükségessé, hiszen akár még további helyszínek is alkalmasak lehetnek számára Fejér megyében-, írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldala.

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!