két év, két halál

2018.05.29. 12:00

Az áram áldozatai – Csalán másodjára vesztettek el fészkelő gólyát

Minden évben kitüntetett figyelemmel lessük mi, emberek a közelünkben fészkelő gólyákat. Amikor megérkeznek, tudjuk, hogy hamarosan jön a tavasz, és boldogan figyeljük családalapítási munkálataikat. Viszont aggódva figyeljük, biztonságos helyen fészkelnek-e. Sajnos minden évben vannak tragédiák – legutóbb Csalán esett az áram áldozatául két gólya.

S. Töttő Rita

A villanyoszlop tövében az újabb áldozat

Fotó: Olvasó

Azért ragadott tollat olvasónk a minap, hogy felhívja a figyelmet egy szerencsétlen csalai esetre.

„Több mint tíz év után, második éve végre újra gólyákat üdvözölhetünk. Az épített gólyafészek ellenére ők úgy döntöttek, hogy inkább az ember közelségét – és vele együtt a halálos veszélyt választják a magasfeszültségű villanyoszlopok tetején. Az eredmény? Két év – két halál. A második a mai napon.”

A villanyoszlop tövében az újabb áldozat
Fotó: Olvasó

Sajnos az ilyen szomorú és értelmetlen halál mindig rosszul érinti a közösségeket, ezért az E.on is igyekszik évről évre egyre több fészektartót kihelyezni a gólyák által szívesen használt területekre. Ám az igazság az, hogy ha nem azt választja a madár, akkor nem sokat lehet tenni. Mint kiderült, az elmúlt három év adatait elemezte nemrég az áramszolgáltató, és 220 olyan konkrét hálózati helyet azonosított, melyek veszélyforrást jelentenek a madarakra. Ezeket a helyeket – és 300 méter sugarú körben a környezetüket – teszik az idei év során madárvédelmi szempontból biztonságosabbá – tájékoztatott az E.on. Ebből a Dunántúlon 75 ilyen helyszínt tesznek madárbaráttá.

Ám a szakemberek tovább törik a fejüket, folyamatosan gondolkodnak a megoldáson – ami nem is olyan egyszerű: az eddig alkalmazott megoldásokon és kooperációkon túl is keresik, hogy külső szakértőkkel együtt hogyan lehetne friss gondolatokat behozva akár egészen új megközelítést alkalmazni – olyan megoldással, mely a madarak védelmét, a biztonságos energiaszolgáltatást és a források optimális felhasználását egyesíti. Innovációs versenyekkel, együttműködési megállapodásokkal próbálkoznak. Reméljük, hamarosan sikerrel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!