Koronavírus Fejérben

2020.11.23. 14:30

A koronavírus és háziasított kedvenceink

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban leggyakrabban háziállatként tartott állatfajok – a kutyák és a macskák – nem terjesztik aktív módon a Covid–19-kórokozót.

Káldor András

Ha beteg, levert a kutya, gondoljuk át: megkapta a parvo elleni oltást?

Fotó: shutterstock

A mai ismeretek szerint az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat. Eddig egyetlen eset ismert – Hongkongból –, amikor egy fertőzött beteg kutyájának orrváladékából minimális mennyiségben ki tudták mutatni a Covid–19- vírust, de a kutyák fertőzésközvetítő szerepét, a vírus szaporodását kutyában az azóta elvégzett kutatások semmilyen formában nem tudták alátámasztani.

Felvetődik a kérdés, hogy vannak-e a háziállatok között terjedő koronavírusok? Háziállatainkban is okoznak különböző koronavírusfajok megbetegedéseket – hasmenést, légúti tüneteket –, ezek azonban nem terjednek át az emberre, nem jelentenek

humán egészségügyi kockázatot.

Az erős immunrendszerű kutyák gyakran megfertőződés után sem mutatnak tüneteket, viszont direkt vagy indirekt kontaktussal megfertőzhetik az immungyenge kutyákat, kölyköket. A védőoltásokat a járvány alatt is meg kell kapnia kedvencünknek, de meg is betegedhet.

Az állatorvosi rendelőkre nem vonatkoznak a nyitvatartási korlátozások, az állatok gyógyítása ezen idő alatt zavartalanul folytatódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!