Apró lakó

2023.08.12. 14:00

A cickány pajtás lebukott a Pákozdi Pagonyban - állatkertek éjszakája is lesz

Egy régi, de rejtőzködő lakó mutatta meg magát a Pákozdi Pagonyban a minap, ahol egyébként hamarosan nagyon izgalmas késő esti programot szerveznek az Állatkertek éjszakája alkalmából. Valószínűleg a rejtélyes lakóval ezen az éjszakán nem találkoznak a vendégek…

S. Töttő Rita

A cickány pajtás lebukott a Pákozdi Pagonyban

Fotó: Kovács Norbert

Egy fiatal, kicsit még esetlenül mozgó – törpecickányt látott a minap a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark területén annak vezetője, Kovács Norbert. Meg is lepődött, meséli a feol.hu-nak, ugyanis eddig az elmúlt évtizedben nem látott itt még ilyet. Talán egy – elhullott – példánnyal találkozott csak, de így most már bizonyos: ez a különös szerzet - amely kicsit olyan, mint egy egér, annál mégis furcsább fizimiskájú – szintén a Pákozdi Pagony lakója. Apró, 4-5 grammos állatkákról van szó, amelyeknek érdekessége, hogy mivel gyors az emésztésük, ezért legfeljebb 3 órát bírnak ki táplálék nélkül. Relatíve sokat és sokszor esznek tehát, ellenben nincs túl sok ellenségük. Ennek pedig az az oka – mesélte Kovács Norbert -, hogy a testükben lévő pézsmamirigy túl kellemetlen ízű táplálék. Egyszóval: a ragadozó madarak java véletlenül egérnek nézi, de a keserű falat miatt nem fogyasztják el.

- Kivéve a gyöngybagoly és a macskabagoly, melyek előszeretettel fogyasztják – teszi hozzá a szakember, akinek nem csak látni, de lefotózni is szerencséje volt egy kicsi példányt.

Hasonlóra ne, de egyéb izgalmas programokra azonban számíthatunk augusztus 25-én este az Állatkertek éjszakáján a Pákozdi Pagonyban, ahol amint leszáll az est, lámpafénynél haladhatnak a csapatok a szakvezető és az ő különleges történetei után. 

Egy korábbi Állatkertek éjszakája a Pákozdi Pagonyban: tűzzsonglőrökkel...
Fotó: FMH-archív / S. Töttő Rita

 

...lámpás túrával
Fotó: FMH-archív / S. Töttő Rita

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!